Близо 130 сигнала са постъпили от граждани в полицията за

...
Близо 130 сигнала са постъпили от граждани в полицията за
Коментари Харесай

Бум на сватбите в ромските махали, става нетърпимо от музиката на открито

Близо 130 сигнала са постъпили от жители в полицията за мощна музика в кв. " Изгрев " и кв. " Столипиново " за интервала от 25 юни до през днешния ден, оповестиха за Plovdiv24.bg от пресцентъра на ОДМВР. В районното Шесто ръководство са взели отношение по тези сигнали, като музиката е била спирана незабавно.

Пак за този интервал са били формирани 6 акта по член 4, алинея 5 от Наредбата за обезпечаване на публичния ред. Според Общинската разпоредба за нарушения на наредбите на член 4, алинея 7 и алинея 8 на физическите лица се постанова санкция в размер от 100 до 3000 лева, а на юридическите лица и едноличните търговци - имуществена глоба в размер от 3 000 до 6 000 лева Самото замерването на степента на шума се прави от Общинския инспекторат или РЗИ, полицията не разполага с такива уреди, споделиха още от Областната дирекция.

Кметът на регион " Източен " се е видял в знамение. " Ние също сме пострадали и безсилни, защото не можем да създадем нищо против това ", споделя той. 

По думите му, районното кметство не издава никакви позволения, нито пък забрани за сватби и мероприятия навън. Той поучава хората да звънят на тел. 112, откъдето незабавно ще изпратят екипи на полицията и на РЗИ. " Когато има сигнали за висок звук, даже ние звъним на 112, с цел да дойдат контролните органи. Само РЗИ може да замери високи равнища на шума ", прибавя Стоянов.

Той изяснява, че ситуацията е изключително нетърпимо в този момент, тъй като " Столипиново " се е напълнило с доста хора, които внезапно са се прибрали от Германия и други европейски страни. 

" Много хора са се ограничавали до момента поради пандемията от коронавирус и по тази причина сега има по доста сватби дневно, даже не може да ги преброим ", сподели още. 

Кметът на райно " Северен ", където също има ромски махали, също е търсил подпомагане от Пловдивския общински инспекторат /ПОИ/ за справяне с този проблем в " Шекера " и " Армана ". Това ни сподели шефът на инспектората. 

" Нещата са мъчно контролируеми ", твърди той. Правим инспекции и актове, само че по Общинската разпоредба, защото на място отиват екипи на ПОИ. Но, знаете, че с тях мъчно може да се разбере човек, изключително в случай че в екипа от проверяващи има една жена. По респектиращо е, когато инспекциите са взаимни - с полиция и РЗИ ", сподели Стефанов.

Но такива инспекции нормално са планувани, защото мъчно може да се образуват смесените екипи. Не може подобен екип да се направи за обособен сигнал. Обикновено това са инспекции, които вършим по заведения нощем. Освен това, единствено РЗИ има опция да замерва шума. Иначе, от Пловдивския общински инспекторат глобяват нарушителите и по Общинската разпоредба и по Закона за шума, според от тежестта на нарушаването. 

От РЗИ пък настояват, че при тях е постъпил единствено един сигнал последните месеци с искане за мерене на шума. Но съгласно доктор Цвета Иванова, шеф на Дирекция “Обществено здраве " да се мери шумът даже не е належащо. " Не е належащо да се замерва шумът в случай, че имаме Закон за отбрана от шума в околната среда, в който ясно е написано, че физическите и юридическите лица са длъжни да го съблюдават. В противоположен случай нарушителите се санкционират с санкции.

Иначе, в Закона за отбрана от шума в околната среда е регламентирано, че  физическите лица се санкционират с санкция от 100 до 300 лв. при първо нарушаване. При следващи нарушавания от 500 до 1000 лв.. За юридически лица санкцията е от 200 до 2000 при първо нарушаване и от 2000 до 5000 – при следващи.

Има и още по-строги наказания за нарушавания на този закон, свързани с превишаване на граничните стойности на звук. Тогава физическите лица се санкционират с санкция от 500 до 1000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се постановат имуществени наказания в размер от 1000 до 3000 лева При наново нарушаване по ал.1 физическите лица се санкционират с санкции от 2000 до 6000 лева, а на юридическите лица и на едноличните търговци се постановат имуществени наказания в размер от 4000 до 10000 лева

Шумът нападна съвсем всички органи и системи на организма и утежнява качеството на живот на хората. Той води до съществени последици за здравето на индивида, проявени със сърдечно съдови болести, високо кръвно налягане, язви на стомаха, разстройства в обмяната на веществата, повишение равнището на мазнини в кръвта, риск от хиперфункция на щитовидната жлеза, понижение на слуха, намаление на защитните сили на организма, риск от астма и злокачествини тумори, неплодородие и отрицателен резултат върху плода, когато дамата е бременна. Всичко това е записано в уеб страницата на РЗИ, тъй че всеки може да се осведоми.

Шумът въздейства на психическото положение на организма. Нежеланите звуци в всекидневието предизвикват бодърствуване, което понижава трудоспособността за идващия работен ден и последователно довежда организма до положение на изтощеност, боязън, настъпателност, главоболие, меланхолия, демотивация и раздразнимост у индивида. Шумнатата атмосфера може да се отрази  негативно  на концентрацията, четенето и писането на децата в учебно заведение.

Проблемите свързани с битката против вредата от шума са сложни и изискват нараснало внимание от всички. Всеки от нас би трябвало да осъзнава по кое време основаният от него звук се трансформира в противен за хората към него.

Затова способените органи би трябвало да взимат по-често нужните ограничения за предотвратяване на популацията от вредата от шума. А ние, жителите би трябвало да реагираме и да не се помиряваме с това.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР