Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са

...
Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са
Коментари Харесай

Тежък глад грози 13 милиона души заради сушата в Африканския рог

Близо 13 милиона души в Кения, Сомалия и Етиопия са изправени пред тежък апетит, предупреждава Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации, представена от " Ройтерс ".

Причината е, че Африканският рог претърпява най-тежката суша от десетилетия.

От организацията показват, че три поредни дъждовни сезона не са съумели да се оправят с записаното в региона най-голямо засушаване от 1981 година насам.

Сушата е унищожила реколтата и е довела до извънредно висока смъртност на добитъка, принуждавайки селските фамилии, които разчитат на скотовъдство и земеделие, да изоставен домовете си. По данни на Майкъл Дънфорд, районен шеф на организацията на Организация на обединените нации в Източна Африка, водата и пасищата не доближават, а прогнозите за превалявания през идващите месеци са под междинното равнище.

От Организация на обединените нации са безапелационни, че ситуацията изисква незабавни филантропични дейности, за да се избегне повтаряне на рецесия като тази в Сомалия през 2011 година, когато 250 000 души починаха от апетит по време на продължителна суша.

Хранителната помощ се разпределя в сухите региони на Кения, Етиопия и Сомалия, където процентът на недохранване е висок и тежък апетит грози към 13 милиона души през първото тримесечие на актуалната година.

Около 5,7 млн. души се нуждаят от хранителна помощ в Южна и Югоизточна Етиопия, от които половин милион недохранени деца и майки.

В Сомалия пък се чака броят на съществено гладуващите да нарасне от 3,5 млн. на 4,6 млн. до май, в случай че не бъдат подхванати незабавни ограничения.

Други 2,8 милиона души се нуждаят от помощ в Югоизточна и Северна Кения, където през септември беше оповестено изключително състояние поради сушата.

По калкулации на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации са необходими 327 млн. долара за посрещане на непосредствените потребности през идващите шест месеца и за оказване помощ на пастирските общности да станат по-устойчиви на повтарящи се климатични разтърсвания.

През 2011 година неналичието на дъждовете докара до най-сухата година от 1951 година насам в сухите райони на Кения, Сомалия, Етиопия, Джибути и Уганда. Експерти сигнализират, че рисковите метеорологични феномени зачестяват и се изострят заради климатичните промени, а Африка, която има минимален принос за световното стопляне, понася най-голямата тежест.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР