Близо 124 милиона деца по света страдат от силно затлъстяване,

...
Близо 124 милиона деца по света страдат от силно затлъстяване,
Коментари Харесай

СЗО: Четвърт милиард деца са с наднормено тегло

Близо 124 милиона деца по света страдат от мощно затлъстяване, сигнализира Световната здравна организация в отчет, представен от ДПА и ТАСС.

В отчета, направен взаимно с лондонския Императорски лицей, се показва, че броят на затлъстелите деца е повишен десетократно от 1975 до 2016 година. Освен тези 124 милиона страдащи от затлъстяване деца, близо 123 милиона са с наднормено тегло, показват създателите на проучването. Те показват като "добра вест " обстоятелството, че от 1975 до 2016 година недояждането измежду децата от пет години нагоре е намаляло, а растежът на затлъстяването в богатите страни е понижен през последните години.

Лошата вест е, че разпространяването на затлъстяването измежду възрастните /от 20 години нагоре/, както и децата и юношите /5-19 години/ пораства в други райони на света, се отбелязва в отчета. Подчертава се, че броят на девойките, страдащи от затлъстяване, е повишен от 5 милиона през 1975 година до 50 милиона през 2016 година. Момчетата с наднормено тегло също са станали повече: от 6 на 74 милиона.

През 2016 година най-голямо е било нивото на затлъстяването в Полинезия и Микронезия /25,4 % от девойките и 22,4 % от момчетата/. Следват англоезичните страни с високи приходи на глава от популацията, в това число Съединени американски щати, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Ирландия и Англия.

Експертите предвиждат, че през 2022 година броят на децата и юношите страдащи от затлъстяване ще надвиши броя на страдащите от недохранване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР