Близо 12 милиона лева са откраднали хакери от известна българска

...
Близо 12 милиона лева са откраднали хакери от известна българска
Коментари Харесай

Близо 12 милиона лева са откраднали хакери от наша фирма

Близо 12 милиона лв. са откраднали хакери от известна българска компания. Схемата, по която са източени парите, е обвързвана с познатия метод за промяна на IBAN. Измамената компания е една от най-известните у нас. Предполага се че хакерите са съумели да обхванат в междуфирмена преписка и от там да подменят сметката, по която са преведени парите, парите са били изпратени на разнообразни места в света и изтеглени от финансови мулета. Подобни схеми са присъщи за хакери от Централна и Западна Африка. В съответния случай става дума за група от Нигерия. По случая тече следствие
 
По думите на шефа на " Киберсигурност ” на ГДБОП Владимир Димитров най-общо казано става въпрос за нигерийски проведени незаконни групи, които влизат в имейлите на български компании. " Обикновено на всеки 3-4 дни при нас се явява компания, която е потърпевша от операция на връзката сред техния контрагент. Обикновено сумите, които губят, са към 20-50 000 евро ”, сподели Димитров.
 
Според Ростислав Петров, ръководител на Асоциацията на сертифицираните етични хакери, при онлайн банкиране може с " троянски кон ” да се промени информацията за превод за елементи от секундата. До сървъра на банката доближава другия адрес. Преди 10-15 година множеството организации са работили с хартия, в този момент работят с компютри.
 
Като противопоставяне на тези измами, е нужно е да се одобряват механически ограничения и да се образова личния състав, изясни Петров. Той даде образец с въвеждането на специфични центрове, които наблюдават сходен вид трафик. Ако чиновник не внимава да види сходен вид вирус, системата ще реагира и ще забрани достъпа до пощата на този чиновник, сподели белият хакер.
 
Трябва да внимаваме кой ни написа, хакват фейсбук профили, проникват във всевъзможен вид обществени мрежи, има накърнимост в уеб страниците. Трябва да сме бдителни, да се интересуваме, да четем какво може да създадем, с цел да се защитим, изясни Петров.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР