Близо 1000 квадратни метра са мозайките в паметника Бузлуджа. Международен

...
Близо 1000 квадратни метра са мозайките в паметника Бузлуджа. Международен
Коментари Харесай

Международен екип направи оценка на състоянието на мозайките на Бузлуджа

Близо 1000 квадратни метра са мозайките в паметника " Бузлуджа ". Международен екип организира експертно изследване, с цел да дефинира какво е положението на мозайките сега. Миналото лято бяха взети ограничения за стабилизиране на стенните пана преди тежкия зимен интервал, който е гибелен за скъпите творби на изкуството, както и за самата постройка.

" Изключително сме щастливи, че ограниченията са извънредно ефикасни и че нямаме загуби на мозайки от предишния зимен сезон. Това е за пръв път, всичките последни 30 години, защото всяка година големи части мозайки бяха изгубени. Тази година този извънреден развой е спрян ", сподели арх. Дора Иванова - план " Бузлуджа ".

" Притеснени сме от това което виждаме, че се е случвало през зимата, само че сме уверени, че ще успеем да реализираме триумф ", показа Томас Данцл, завеждащ катедра Реставрация, Технически университет Мюнхен.

Сега е належащо да се построи заслон и над външния мозаечен кръг, с цел да може да се защищити от атмосферните въздействия.

" За тази цел са нужни 64 000 лева Започнахме фондонабираща акция и благгодаря на всички, които се включиха в нея, само че към момента има огромна част от тези пари, които би трябвало да бъде събрана, тъй че всеки може да се включи и да поддържа нашите старания ", сподели арх. Дора Иванова - план " Бузлуджа ".

Предстои да бъде изследван и туристическият капацитет на мястото и на района, по-късно ще бъде основан Устойчив проект за туризъм на Бузлуджа. Паметникът се посещава от приблизително по 5000 туристи месечно.

Текст: Десислава Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР