Близо 1000 гимнастички от 11 държави (Испания, Италия, Израел, Армения,

...
Близо 1000 гимнастички от 11 държави (Испания, Италия, Израел, Армения,
Коментари Харесай

Лъчезара Пекова ще участва на турнир в памет на треньорката по художествена гимнастика Емилия Бонева

Близо 1000 гимнастички от 11 страни (Испания, Италия, Израел, Армения, Румъния, Кипър, Бразилия, Намибия, Конго, Гърция и България) са подали поръчка за присъединяване във второто издание на интернационалния шампионат по художествена гимнастика в памет на огромната българска треньорка Емилия Бонева. Състезанието ще се организира в зала " София " от 19 до 21 май.

" Миналата година организирахме шампионата за първи път. Беше доста сполучлив. Имахме доста участници, над 70 чужденки. Сега чакаме още повече гимнастички, тъй като имаме подадени към 1000 поръчки във всички възрасти. Смятаме да създадем един състезателен празник за състезателките, за треньорите, за деятелите и всичко това да бъде в чест на Емилия Бонева ", показа Юлия Мумджиева, която е част от организационния комитет.

В конкуренцията, която съответствува с провеждането на европейското състезание в Баку от националните състезателки ще взе участие само Лъчезара Пекова.

" За страдание датите съответстват, за това гимнастичките от националния тим няма да могат да вземат участие в нашия шампионат. Надяваме се идната година датите да се разминат и да имаме опцията да ги забележим на килима ", добави Мумджиева.

Емилия Бонева е най-успешната българска треньорка в чужбина, дълготраен ментор на испанския народен тим, чиято кариера стартира в най-стария клуб по художествена гимнастика " Славия ".

" Емилия Бонева остави в сърцето ми една голяма обич - към нея самата и към този прелестен спорт. Запали ме и ме накара цялостен живот да одобрявам и да обичам това, с което се занимавам. Спомням си за нея с най -приятни и прелестни усеща. Бонева беше с изключение на превъзходен треньор, беше и огромен психолог. Винаги намираше метод към всяко едно дете и няма по какъв начин като някой ти предал такова нещо да не следваш неговият образец. Няма по какъв начин да не се движиш по неговите стъпки ", описа Благовеста Илиева, една от състезателките на Емилия Бонева, в този момент треньор в " Славия ".

" Треньорки в клуба са едни от най- изявените български гимнастички от недалечното минало като Цветелина Найденова - бронзова медалистка от олимпийските игри в Рио де Жанейро, нейната персонална треньорка Диана Котева, Вяра Ваташка - треньорка два следващи цикъла на отбор (девойки) и която дружно с Цвети Найденова изведоха девойките до сребърните медали на европейското състезание във Варна, Леонида Кацамунска, Румяна Методиева. Започват да работят и нови попълнения, млади треньорки, дипломирали се към този момент в НСА. Те в този момент вършат първите си крачки в треньорската специалност. Имаме много деца, може би 100, които се занимават към този момент интензивно, т.е. вземат участие в надпревари. Имаме и доста деца в подготвителните групи. Нашият спорт добива огромна повсеместност. Малките деца идват с огромно предпочитание. Мотивацията са им олимпийските шампионки. Те доста желаят да са като тях ", добавя Илиева.

Официални посетители по време на откриването ще са президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева и първата ни трикратна международна шампионка, в този момент почетен ръководител на централата Мария Гигова. Специални предложения са изпратени и на доста деятели, хореографи, треньори, като Елизабет Колева и Красимира Филипова.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР