Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне

...
Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне
Коментари Харесай

Юбилейният събор на овцевъдите с мащабни изложения на чистопородни животни

Близо 1000 чистопородни животни – овце, кози, лами, кучета, коне и магарета ще бъдат  показани на юбилейното десето издание на Националния събор на овцевъдите.

   От 6 до 8 май на поляните край Петропавловския манастир до гр. Лясковец ще може да се види разнообразието на породите овце и кози отглеждани в страната, които и редки автохтонни и високопродуктивни типове.

Специализираните браншови изложби ще са в три обособени зони с обща повърхност от 1300 кв.м. Стопани от цялата страна ще покажат близо 500 селектираните животни от 26 породи овце – Дъбенска, Черноглава Плевенска, Старозагорска, Каракачанска, Медночервена Шуменска, Синтетична популация българска млечна, Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Елин Пелинска, Средностаропланинска, Тексел, Суфолк, Североизточнобългарска тънкорунна, Дорпер, Асаф, Лакон, Източно Фризийска, Аваси, Мутон Вендеен, Вакла Маришка, Романовска, Бордър Лестър, Черноноса, Цвартблес, декоратиивни.

Ще има Национално ревю по козевъдство, като показаните животни ще са 80 от 4 породи – Калоферска дългокосместа, Алпийска, Боер, Българска бяла млечна. Най-добрите представители на породите ще бъдат отличени със специфични купи, плакети и грамоти, а в последния ден на събора – 8 май ще има аукцион на овце, кочове и агнета.

На събора ще могат да се видят лами, магарета и най-големите коне тежковози, които ще се състезават в изтегляне на товари на 7 май (събота) и ще се включат в разнообразни демонстрации на идващия ден. Част от събитието ще е и профилираното ревю на Българско овчарско куче.

Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български занаят – овцевъдството с националната битова просвета и фолклор. Десетото юбилейно издание от 6 до 8 май 2022 година ще предложи запаметяващи се прекарвания за експертите в сектора, феновете на националния обичай и творчество, феновете на старовремските кулинарни обичаи и на здравословните фермерски храни. Програмата на събитието ще е наситена с фермерски надпревари, профилирани изложби на селскостопанска техника и съоръжение, занаяти, кулинарни атракции, етно възстановки и доста фолклор.

Събитието се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР