Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал Обеля

...
Близо 100 семейства от жилищен блок в столичния квартал Обеля
Коментари Харесай

Съсед тормози близо 100 семейства в столичен квартал

Близо 100 фамилии от жилищен блок в столичния квартал „ Обеля ” се опасяват за живота си поради собствен комшия. Преди време мъжът подпали двата асансьора в блока и подвигна на крайник всички свои съседи.

След репортажа на NOVA тогава стана ясно, че палежът се проверява, само че до момента в който резултати и ограничения от институциите още се чакат, мъжът работи – насочва закани за ликвидиране и чупи коли.

„ Той постоянно е гледал в земята, постоянно върви бързо, с шапка на главата ”, описват съседи.

„ Много пъти съм го чувала да споделя на своята майка, че отсам жива няма да излезе, че ще я убие. Когато той възпламени асансьорите, аз го видях със личните си очи и побягнах ”, споделя свидетелка.

„ Отвътре се чу по какъв начин споделя: „ Ще взема ножа и ще ги изколя тия ”. Това е душевен тормоз – дни, месеци наред ”, споделя различен комшия.

Полицията и пожарната познават добре адреса на блока, в който близо 100 фамилии се опасяват да спят в личните си домове.

„ На два-три пъти го засичам – пред мен се качва, слиза, асансьорът и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това възпламени таблото с кабелите на всички малките екрани. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли ”, споделя Ангел Илиев.

Няколко дни след палежа на асансьорите хората се принудили сами да си бъдат защита, с цел да не бъдат подпалени още веднъж. Райчо Стоименов споделя, че към месец по-късно въпросният комшия почнал да ги заплашва в близкия магазин.

„ Казваше: „ Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа ”. Тръгна към мен с бърза крачка и аз в суматохата си взех решение да не му откликвам, а да вляза в магазина. Той стартира да ме заплашва и там ”, споделя Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва. След това го пуска да се прибере в дома си. Там се пробва да го открие и екипът на NOVA, с цел да чуе неговата позиция и тази на родителите му. До ден-днешен те отхвърлят да беседват с нас.

От съседи знаем, че мъжът продължава да се разхожда несмущаван. Всяка заран като дребно увещание някой комшия намира по колата си изненада.

Срещаме се с юриста на фамилията на Иван Владимиров-Нав – психологът, който беше убит от комшия.

„ Абсолютно нищо не се е трансформирало. За жал такива сигнали, междусъседски свади и така нататък има непрекъснато и ограничения не се взимат. За страдание чакаме следващата ескалация ”, споделя юрист Георги Радков.

„ Това, което ние следим, е, че още първоначално, в зародиш на казуса макар подаваните тъжби няма резултат. И неналичието на този резултат надлежно обезверява жителите, че нищо не може да се случи. И те не подават повече сигнали, не спомагат на органите на реда, а пък самият причинител се окуражава. И ескалацията там стартира – било то от словесни нападки, стига се до вадене на ножове, потребление на оръжия. Друго нещо, което ми прави усещане от органите на реда е, че се споделя на жителите: „ Той не е добре индивидът ”, намеквайки за ментални проблеми. „ Пазете се от него ”. Да, обаче органите на реда – те би трябвало да се грижат този ред да се съблюдава. Вместо да се дават насоки жителите сами да се пазят – те би трябвало да ги предпазят, като напишат просто една докладна до съответния прокурор, който може да инициира произвеждане, с цел да откри дали в действителност този човек има ментални проблеми, да бъде подложен под забраняване и неговият настойник да дава отговор за неговите дейности. И по този метод считаме, че още първоначално би има един възпиращ резултат ”, съобщи юрист Радков.

Хората в този блок без да желаят до болежка познават закона, само че някак не могат да разчитат на него. Знаят, че преписките се бавят при служителите на реда, а прокуратурата влачи следствието месеци наред. През това време съседът им е с отвързани ръце.

Екип на NOVA потърси коментар и от полицията.

„ Ние не можем да лишаваме от независимост хора макар упованията на обществото, че полицията може да го прави. Заради претоварването, голямата бумащина, един редови служител на реда, каквито в тази ситуация се явяват кварталните, е сплескан от отговорности. Някои от тях, искрено мога да кажа, са непривични и безсмислени, което пречи той да е пълностоен в останалата си работа. Ще ви дам напълно елементарен образец – 91 закона в страната ни принуждават да правим, ще ги нарека услуги, на други министерства и държавни организации. Аз не считам, че това е обикновено, в случай че всички тези организации и министерства разполагат с щатни чиновници, призвани да правят тъкмо това, което ни се разпорежда ние да вършим вместо тях ”, съобщи Илия Кузманов, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР