Близо 100 са реализираните съвместни проекти между България и Македония

...
Близо 100 са реализираните съвместни проекти между България и Македония
Коментари Харесай

20 млн. евро инвестирани в пограничния регион между България и Македония

Близо 100 са осъществените взаимни планове сред България и Македония в интервала 2007-2013 година, като в пограничните области са вложени над 20 млн. евро.

Това разгласи в Кюстендил заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова при присъединяване си в трансгранична кръгла маса на тематика: „ Българо-македонските връзки: цели, общи вероятности и провокации “, проведена от доктор Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, и Кирил Калфин – депутат в 44-то Народно заседание на Република България.

Тя посочи, че вложения за над 20 млн. евро са планувани в пограничния район сред България и Македония в програмния интервал до 2020 година единствено по изпълняваната от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия за трансгранично съдействие.

Към момента 50% от ресурса е контрактуван, като се извършват 48 плана. В началото на идната година ще бъде оповестена втора покана за набиране на планове, с което трансграничните райони от двете страни на границата ще имат достъп до целия запас на европейската стратегия. Новите планове ще могат да се подават по електронен път, което ще спести време и старания на бенефициентите.

„ Програмата за трансгранично съдействие реализира обилни резултати в периферния район, който има по-малки благоприятни условия за икономическо развиване и вложения, и са късмет за основаване на положителни обществени контакти “, уточни Деница Николова.

Според нея построените партньорства по европейските стратегии досега са помогнали извънредно доста за придобиването на опит и процедура, които ще са скъпи и при търсенето на решения за провокациите пред двете страни.

Зам.-министърът означи, че един от най-важните планове сред двете страни е реализацията на транспортен кулоар номер 8. Тя акцентира, че той е обвързван с редица действия по установяване на обсега и обезпечаване на нужното финансиране.

„ Това е сложен и интегриран план. Той включва в себе си съставни елементи за създаване на летища, пристанища, транспортни интермодални терминали, жп и пътен кулоар, които обезпечават геостратигечска съгласуваност по оста Тирана - Скопие - София - Бургас - Варна - Североизток и тази на юг към Близкия и междинен Изток “, посочи Николова.

Деница Николова удостовери и уговорката на Министерството на районното развиване и благоустройството и българското държавно управление за създаване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “.

„ В взаимозависимост от проектирането и обезпечаване на финансирането ще търсим благоприятни условия 30-километровото трасе да се реализира в рамките до 2 години “, означи зам.- министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР