Близо 100 мигранти бяха безопасно евакуирани от яхта, за която

...
Близо 100 мигранти бяха безопасно евакуирани от яхта, за която
Коментари Харесай

Близо 100 мигранти бяха спасени от яхта край югозападна Гърция

Близо 100 мигранти бяха безвредно евакуирани от яхта, за която се оповестява, че е в усложнение край югозападния бряг на Гърция, оповестява електронното издание на в. Kathimerini, цитирайки гръцките управляващи.

Бреговата защита съобщи, че яхтата, пренасяща 93 души, се е намирала на към 40 морски благи (46 благи, 74 километра) западно от дребния град Пилос. Няма известия за изчезнали пасажери.

Шестима от хората на борда са били качени от друга яхта в региона и откарани в Пилос, където една жена е трансферирана в болница в южния град Каламата.

Други 87 души са качени от два преминаващи кораба-цистерни и превозени до Каламата, се споделя още в изказването на гръцките управляващи.

Районът е покрай мястото, където смъртоносното корабокрушение на мигранти през юни остави стотици мъртви и изчезнали хора и докара до изказвания, че гръцките управляващи не са реагирали по подобаващ метод, с цел да спасят пасажерите.

Препълненият траулер е отплавал от Либия с към 500-700 души на борда. Само 104 оцеляват и 82 тела са извадени. Останалите са потънали с траулера в една от най-дълбоките елементи на Средиземно море.

Миналата седмица 40 оживели заведоха дело в Гърция против „ всички виновни страни “, заявявайки, че гръцките управляващи не са съумели да спасят пасажерите преди корабът да се преобърне.

Много от оживелите оспорват формалната информация, че многократните оферти за помощ от страна на бреговата защита са били отхвърлени и настояват, че са положени несполучливи старания за евакуиране на кораба на безвредно място малко преди да се преобърне и потъне.

Гърция се намира на маршрут, употребен от контрабандистите за транспорт на хора, бягащи от спорове и беднотия в Близкия изток, Африка и Азия, в Европейския съюз.

Гръцката брегова защита заяви, че общо 115 мигранти са били избавени от три дребни лодки край остров Лесбос в източно Егейско море в сряда и още 24 души край остров Самос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР