Близо 100-годишна дървена къща оцеля след пожара в Лахайна. Собствениците му са озадачени защо, но експертите казват, че тази снимка разкрива важни уроци за собствениците на жилища.

...
Горските пожари в Мауи, които изпепелиха Лахайна, шокиращо пощадиха дървена
Коментари Харесай

Горските пожари в Мауи, които изпепелиха Лахайна, шокиращо пощадиха дървена къща с червен покрив.

Снимка показва, че сградите от всички страни на къщата са унищожени.

Работата в двора и достатъчното пространство може да са го спасили, казват експерти, тъй като това са най-добрите начини да защитите дома си от горски пожар.

< p>Горските пожари, които удариха Мауи по-рано този месец, опустошиха историческия град Лахайна, превръщайки почти всяка сграда в пепеляви развалини, но една дървена къща в центъра оцеля невредима.

Експертите казват, че това червено- къща с покрив предлага решаващ урок по безопасност при горски пожари.

„Когато гледаме тези снимки, гледаме какво е изгоряло. Гледаме колите и къщите и пренебрегваме да погледнем какво е изгоряло. не изгори“, каза пред Insider Пат Дърланд, бивш ръководител на диви пожари, настоящ консултант по смекчаване на горските пожари и член на борда на организацията с нестопанска цел Hawaii Wildfire Management. „Тук се крият отговорите.“

Собствениците на къщата бяха шокирани да открият, че все още стои. Те не са положили никакви усилия да огнеупорят дома си, казаха те пред местни новинарски издания.

„Изглежда, че е фотошопирано“, каза собственикът на жилище Трип Миликин пред Honolulu Civil Beat, имайки предвид как бялото, домът с червен покрив сега изглежда като развалини около него. Дори колата на алеята изглежда невредима.

Но Миликиновите направиха няколко ключови избора, които означаваха, че тази къща „не отговаря на изискванията за запалване“, каза Дърланд. „Това не е чудо или късмет.“

Добрата новина е, че много собственици на жилища могат да направят същото: поддържайте периметър от най-малко пет фута около къщата напълно свободен от суха или запалима растителност или мулч, поддържайте Почистете покрива и улуците, отстранете всичко запалимо от под верандите и палубите и инсталирайте незапалими 1/8-инчови мрежести екрани на всички вентилационни отвори към пространство за обхождане или таван.

Всичко това помага да се гарантира, че няма гориво за всяка жарава, която да се запали, ако се донесе до къщата ви.

"Хората вярват, че са безпомощни", каза Дърланд. Но не са, настоя той: „Девет от 10 пъти това се свежда до думите: работа в двора.“

Отвореното пространство без растителност около тази къща може да я е спасило

Трип Миликин и съпругата му Дора Атуотър Миликин са купили къщата на Front Street през 2021 г., според Civil Beat. Смята се, че домът, в който някога са се помещавали служители на управлението на местна захарна плантация, е бил преместен от плантацията на сегашното си местоположение през 1925 г., съобщава Civil Beat.

Къщата е била доста запусната, когато Миликиновите са я купили затова решиха да го реновират и да запазят част от историята на Лахайна, съобщи Civil Beat.

Това решение може да е спасило всичко, което притежават.

Атуотър Миликин каза пред The ​​Los Angeles Понякога тя не разбира защо домът е бил пощаден, но смята, че може да има нещо общо с начина, по който са го реновирали.

„Това е 100% дървена къща, така че не е като да сме огнеупорни това или нещо подобно“, каза Атуотър Миликин пред изхода.

Но го направиха по-устойчив на огън, дори и при инцидент. Първо, Атуотър Миликин каза, че са поставили камъни на мястото на зеленината около къщата.

„Първото нещо, което виждам, е пространството“, каза Дърланд.

Част от това е късмет местоположение: Океанът защитава палубата им. Има много място между тях и съседните къщи. Но липсата на мулч или сухи растения около къщата им, или клони на дървета твърде близо до нея, означава, че няма гориво, което да разпространи огън в самата къща.

„Ако храсти и храсти, особено запалими, са точно до къщата и жарава ги подпалва, топлината може да спука прозореца и да влезе право в дома оттам“, Сузи Кохер, съветник по горското стопанство за кооперативното разширение на Университета на Калифорния, която е съавтор на ръководство за преоборудване на домове за защита от горски пожари, каза пред Times.

„Хората обикновено смятат, че това е голяма стена от пламъци, която подпалва къщите, но често механизмът е жарава“, добави тя.

Прозрачният покрив също помогна

Атуотър Миликин също каза, че тя и съпругът й са заменили асфалтовия покрив с метален.

„Когато всичко това се случваше, имаше парчета от дърво — 6, 12 инча дължина — които горяха и почти се носеха във въздуха с вятъра и всичко останало“, каза Атуотър Миликин пред The ​​Times. „Те удряха покривите на хората и ако покривът беше асфалтов, щеше да се запали. И в противен случай щяха да паднат от покрива и след това да запалят листата около къщата.“

Асфалтов покрив всъщност не е по-запалим от метала, казаха Кохер и Дурланд. Това щеше да е добре. Но фактът, че покривът на Миликинс е чист от отломки, със сигурност е помогнал, казаха те.

„Почувствах се виновен. Все още се чувстваме виновни“, каза Трип Миликин пред Civil Beat, добавяйки, че той и съпругата му планират да отворят къщата за своите съседи, които са загубили домовете си.

„Нека възстановим това заедно“, каза Миликин пред Civil Beat. „Тази къща ще стане база за всички нас. Нека я използваме.“

Прочетете оригиналната статия в Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР