Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили

...
Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили
Коментари Харесай

100 000 учители и ученици повишиха дигиталните си умения по проекти на МОН

Близо 100 000 възпитаници и учители са повишили и развили цифровите си умения по планове на МОН. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на конгрес „ Образование за утрешния ден " в София Тех Парк. Събитието бе намерено от министър-председателя акад. Николай Денков. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Благодарение на европейските средства и поредна работа към този момент всички участници в системата на учебното обучение – възпитаници, учители и шефове, имат своя електронна еднаквост с самостоятелен профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница, която съдържа хиляди безвъзмездни електронни просветителни запаси по всички образователни предмети – създадени уроци, презентации, 3D модели, видеа и други „ Това е един към момента недодялан елмаз в нашата просветителна система ", уточни министър Цоков. По думите му последното проучване PISA демонстрира, че там където националните просветителни системи развиват такива платформи, не закъсняват резултатите. Един от образците за това е Естония, където резултатите на учениците не паднаха, а се покачиха след пандемията.

„ Смислената цифровизация и потреблението на запаси, които са създадени от учители за учители, е в действителност опция да се промени положително нашата просветителна система ", уточни министър Цоков. По думите му развиването на Дигиталната раница ще продължи с нов план по стратегия „ Образование ".

В МОН към този момент е образувана необятна експертна комисия от над 40 експерти от разнообразни сфери, които ще изработят визия за свястно внедряване на технологиите, в това число рамка за потребление на изкуствен интелект в българското учебно заведение, стана ясно по време на форума. „ Образованието за утрешния ден е обвързвано с доста съществени провокации. Днес би трябвало да формираме умения у децата и учениците да се оправят по-успешно с провокациите на бъдещето. ", посочи проф. Цоков. По думите му проучване от преди няколко години е посочило, че 65% от днешните първокласници ще работят специалности, които още не съществуват. Професиите на бъдещето са свързани освен са ИТ умения, а и с грижа за индивида, уточни министър Цоков.

" В идващите седмици ще бъде показан стандарт за качество в учебното обучение ", заяви още министър Цоков. Изготвят се и нормативни промени, с които да се подсигурява по-голяма просветителна и психическа поддръжка за децата в детските ясли. " Класическата класно урочна система би трябвало да бъде изменена и усъвършенствана. Необходима е и смяна в образователните стратегии - да станат по-рамкови и компетентностно насочени ", уточни министърът.

По време на форума одобрение насочи и ръководителят на Комисията по обучение и просвета в Народно събрание Красимир Вълчев. Европейският комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илияна Иванова също изпрати приветствие към участниците и уредниците на събитието. Ръководителят на програмата PISA се включи във форума с видео презентация с разбор на резултатите за България.

Форумът продължава през целия ден като учители, шефове, възпитаници, академични преподаватели, бизнесмени и представители на неправителствени организации показват своя опит и положителни практики за дейно потребление на цифровите технологии за възстановяване на качеството на преподаването и ученето. Гостите имат опция да посетят и просветително ревю, на което разнообразни организации и учебни заведения показват създадени от тях цифрови запаси, материали и нововъведения, които ползват в образованието на възпитаници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР