Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и

...
Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и
Коментари Харесай

100 000 семейства на първокласници и осмокласници получиха еднократна помощ от 300 лв.

Близо 100 000 фамилии на деца, записани в първи и осми клас за образователната 2022/2023 година, получиха право на плануванаъа еднократна помощ от 300 лв., оповестиха от Агенцията за обществено подкрепяне.

Тази финансова поддръжка се изплаща на всички родители на първокласници и осмокласници от държавни и общински учебни заведения, кандидатствали за този тип подкрепяне, без значение от техните приходи.

Финансовата поддръжка оказва помощ на родителите да закупят без усложнения част от главните принадлежности и облекла, нужни за учениците. Тя се получава в случай, че детето живее непрекъснато в страната и не е настанено за развъждане отвън фамилията. Предоставя се и за възпитаници, настанени в фамилии на родственици и близки и в приемни фамилии, както и на настойник/попечител.

Сумата се изплаща на два пъти – първата половина след влизането в действие на заповедта за отпущането, а втората – при започване на втория образователен период, само че единствено в случай че детето продължава да посещава учебно заведение, в случай че това е невероятно заради здравословното му положение. Вече отпуснати средства подлежат на връщане, в случай че ученикът не продължи образованието си през втория образователен период или в случай че в границите на един месец е отсъствал повече от 5 образователни часа без уважителни аргументи.

Тази година еднократната помощ бе отпусната на 49 879 фамилии за 50 933 първокласници и на 48 595 фамилии за 49 464 осмокласници, прецизират от организацията.

Еднократна помощ да получават фамилии на възпитаници и от втори, трети и четвърти клас плануват промени, признати на второ четене през вчерашния ден в Комисията по труда, обществената и демографската политика. Гласувано беше предложение на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за възпитаници в 1 и 8 клас да бъде предоставяна и на тези деца, които са записани в частно учебно заведение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР