Близо 10 процента от раковите заболявания в Европа са свързани

...
Близо 10 процента от раковите заболявания в Европа са свързани
Коментари Харесай

10% от раковите заболявания в Европа са причинени от замърсения въздух -

Близо 10 % от раковите болести в Европа са свързани с разнообразни форми на замърсяване, съобщи Франс прес, базирайки се на Европейската организация за околна среда (ЕАОС), която акцентира, че по-голямата част от случаите са предотвратими.

" Излагането на замърсяване на въздуха, пасивно тютюнопушене, ултравиолетова радиация, азбест, някои химикали и други замърсители са причина за повече от 10 % от случаите на рак в Европа ", се показва в изказването, направено от институцията, представено от Българска телеграфна агенция.

Тази цифра обаче може фрапантно да намалее, в случай че съществуващите политики се ползват прецизно, изключително в битката със замърсяването, съгласно организацията.

" Всички екологични и професионални опасности от рак могат да бъдат понижени ", съобщи Херардо Санчес, специалист от ЕАОС, преди публикуването на първия по рода си отчет на организацията за връзката сред рака и околната среда. - " Раковите болести, породени от околната среда, радиация или химически канцерогени, могат да бъдат сведени до съвсем нищожно равнище ", сподели още той.

Според данните на организацията замърсяването на въздуха е причина за 1 % от случаите и към 2 % от смъртните случаи - дял, който нараства до 9 % за рака на белия дроб.

Скорошни изследвания откриват " връзка сред дълготрайното излагане на прахови частици , главен замърсител на въздуха, и левкемията при възрастни и деца " , показва европейската организация.

Радонът, натурален радиоактивен газ, който може да бъде вдишван, изключително в жилища с неприятна вентилация, се смята за виновен за 2 % от случаите на рак в Европа.

Според ЕАОС ултравиолетовата радиация, главно от слънцето, само че и от изкуствени източници, е причина за близо 4 % от всички случаи на рак, и по-специално на меланом - сериозна форма на рак на кожата, която внезапно се е нараснала в Европа през последните десетилетия.

Някои химически субстанции, употребявани на работното място и изпускани в околната среда, също са канцерогенни.

Оловото, арсенът, хромът, пестицидите, бисфенол А и пер- и полифлуороалкилираните субстанции (PFAS) са измежду най-опасните за здравето на европейците, наред с азбеста , неразрешен от 2005 година в Европейския съюз, само че към момента присъстващ в някои здания.

Всяка година в Европейски Съюз 2,7 милиона души са диагностицирани с рак, а 1,3 милиона умират от него. На континента, на който живее едвам 10 % от популацията на света, се падат 23 % от новите случаи и 20 % от смъртните случаи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР