Близо 10 000 лв. и златни накити, собственост на 72

...
Близо 10 000 лв. и златни накити, собственост на 72
Коментари Харесай

Ало измамник сви 20 бона от наивна баба, но си намери майстора

Близо 10 000 лева и златни украшения, благосъстоятелност на 72 годишна бургазлийка са избавени от чиновниците на отдел „ Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Първо Районно ръководство – Бургас, работили по телефонна машинация, осъществена преди дни по отношение на старата жена, написа burgasinfo.com.

За следващ път е употребена класическата скица „ оказване на подпомагане на чиновници от полицията за задържане на телефонни измамници”, като 72 годишната бургазлийка, макар множеството превантивни препоръки от органите на реда, се доверила на гласа в телефонната слушалка и „ сляпо” изпълнявала напътствията му.

Посредством въвеждане в подвеждане, осъществено на 14-ти октомври пенсионерката от бургаския комплекс „ Лазур”, оставила найлонова торбичка със сумата от 20 000 лв. и златни украшения наоколо до офиса на политическа партия „ Атака” на ул. „ Александровска”, след което се прибрала в жилището си и изчаквала да й се обадят в допълнение.

Когато не получила ново телефонно позвъняване се усъмнила, че е излъгана и алармирала полицейските чиновници за случая.

В резултат на множеството оперативно-издирвателни дейности, подхванати от чиновниците на отдел „ Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Първо Районно ръководство – Бургас са открити и арестувани така наречен „ мулета”, които взели парите и златните украшения – това са: двама бургазлии / на 17 и 36 години/, в единия от които са открити: сумата от 9 580 лв. и предадените от пенсионерката златни украшения.

По думите на двамата бургазлии, откакто взели найлоновата торбичка и видели наличието й, се полакомили и не занесли торбичката на указаното им от „ мозъка” на измамата място, а я задържали и се разпоредили с паричната сума.
Събраните досега материали по формираното досъдебно произвеждане са докладвани в Бургаска районна прокуратура.
Припомняме, че при схемата “оказване на подпомагане на полицейски чиновници при задържането на телефонни измамници”, възрастния човек получава телефонно позвъняване / или на стационарния или на мобилния си телефон/ от чужд глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и закани за живота и здравето му.

След неколкократни сходни позвънявания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори чужд, представящ се за полицейски чиновник на управителна позиция.

Същият декларира, че е допустимо възрастния човек да е жертва на телефонни измамници, като в региона са ситуирани полицейски чиновници, ангажирани в профилирана полицейска интервенция за задържането на нарушителите.

В хода на диалога „ мнимия полицейски шеф” декларира на пенсионера, че е належащо без терзание да даде наличните парични средства или скъпите движимости / в множеството случаи се желае същите да бъдат хвърлени през балконите на жилищата/, твърдейки го, че след задържането на телефонните измамници, парите и скъпи движимости ще им бъдат върнати персонално от полицейски шеф, като ще бъдат отличени и с премия от Министъра на вътрешните работи.

Непосредствено измежду спиране на телефонната връзка пенсионерът още веднъж получава телефонно позвъняване от чужд, който посредством една от типичен схеми за реализиране на телефонни измами:

Катастрофа с жертва, провокирана от непосредствен родственик, който е арестуван в ареста и за освобождението му е нужна крупна сума пари

Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга настояща болест/ непосредствен родственик, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е нужна скъпоструваща ваксина

Настъпила трудова акцидент / гръмнал бойлер или различен електроуред / зародил пожар или взривена бомба, при който случай е потърпевш тежко непосредствен родственик. За да се извози в профилирана столична болница с хеликоптер и да се подхващат оперативни дейности е нужна крупна сума пари

Пътен случай, при който на близкия родственик са наранени крайниците. За оперативната интервенция и слагането на златни пирони е нужна крупна сума пари или полезности

За разпределяне на спомагателни пари към пенсията / помощ за закупуване на медикаменти / енергийна помощ / различен вид обществено подкрепяне е належащо крупната сума пари или полезности да се дават на мнимия чиновник на „ Социални грижи” или „ Пенсионното” с цел да може възрастния човек да попадне в рубрика „ извънредно нуждаещ се”

Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в огромни размери, скъпоструващи медикаменти или скъпи предмети

Осъществяване на преференциална договорка от непосредствен родственик по закупуването на климатици, електроуреди и други от огромен търговски обект и други, го приканва да даде пари или скъпи движимости.

По време на телефонната машинация възрастния човек непрестанно беседва по телефона, като не му се дава опция да се свърже със свои родственици и да им заяви за казуса.

Възможно е да се изиска от пенсионера да изтегли и спестените си пари от банков клон, заради което с банковите чиновници също се организират превантивни срещи за усилване на бдителността им във връзка с възрастни хора ненадейно изтеглящи всичките си пари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР