Близо 1 100 заявления-декларации за получаване на целева помощ за

...
Близо 1 100 заявления-декларации за получаване на целева помощ за
Коментари Харесай

Над 1 000 асеновградчани поискаха помощи за отопление за новия зимен сезон

Близо 1 100 заявления-декларации за приемане на целева помощ за отопление през идния зимен сезон са подадени към този момент в Дирекция „ Социално подпомагане”-Асеновград. Исканията са постъпили през месец юли. Към 01.08.18 година са издадени 332 заповеди за разпределяне на помощта, както и три отхвърли. Крайният период за банкет на заявления-декларации за отоплителен сезон 2018 г./2019 година е 31.10.2018 година
Документите следва да се подават по сегашен адрес на нуждаещите се лица и фамилии. Отговор с информация за разпределяне или надлежно – отвод се изпраща до получателите в 14-дневен период от издаването на заповедта. Целевата помощ се изплаща не по-късно от края на месеца, идващ този, на издаване на документа. Размерът й се дефинира със заповед на министъра на труда и обществената политика. За идния отоплителен сезон правоимащите лица и фамилии ще получат по малко над 370 лв.. За информация, размерът на помощта през предходния отоплителен сезон - 2017 г./2018 година - беше към 365 лв.. Тогава от Дирекция „ Социално подпомагане”-Асеновград средства за отопление бяха предоставени на повече от 2 200 лица и фамилии от общината. Приблизително 90 от тях се отопляват посредством електрическа енергия, пет - с природен газ, а останалите към 2 100 души - с твърдо гориво.
Целева помощ през миналия сезон бе отказана на над 400 лица и фамилии, като при близо 300 от случаите причина за отхвърли е, че приходът надвишава диференцирания най-малък подобен, за отопление. В този смисъл, заявление за разпределяне на средства има право да подаде всеки. Посредством обществена анкета се преценя дали лицето или фамилията има право да получи този тип помощ. При отопление с топлоенергия, електрическа енергия и природен газ помощта се изплаща в парични средства по банков път или по пощата, а не посредством ваучери, каквато бе практиката преди време. Право на целева помощ за отопление имат лицата и фамилиите, чийто средномесечен приход за предходните шест месеца е по-нисък или еднакъв от диференцирания най-малък подобен, който от 01.01.18 година е повишен от 65 лв. на 75 лв., и дават отговор на изискванията по чл.10 и чл.11 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне. Това са аргументи, които биха довели до повишаване броят на лицата и фамилиите, които имат право на целева помощ за отопление през новия зимен сезон, разяснява за Actualno.com Валерия Геориева – шеф на Дирекция „ Социално подпомагане”-Асеновград.
Други условия към претендентите са да не са регистрирани като еднолични търговци или притежатели на капитал в комерсиално сдружение, да не са правили продажба на благосъстоятелност през последните пет години, да не са дарили жилище или различен парцел, да не са дали благосъстоятелност против обвързване за прехрана и гледане, личното жилище, в което живеят, да е само и други. Безработните лица би трябвало да имат най-малко шестмесечна регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ и да не са отказвали препоръчана им работа. Работещите би трябвало да показват документ, удостоверяващ приходите им от последните шест месеца. Относно практиката да се правят инспекции на лицата, когато помощта се изплаща чрез финанси, вместо посредством ваучери, от Дирекция „ Социално подкрепяне “, дадоха отговор, че лист с информация за жителите на общината, имащи право на помощта се дава на електроразпределителното сдружение. От там са длъжни да върнат назад информация за съществуване на неизплатени в период отговорности, както и подхванати дейности по спиране на електрозахранването за всеки един от месеците през отоплителния сезон.
При определяне на случаи, в които средствата не са били употребявани по предопределение, лицата и фамилиите се лишават от правото да получават такава помощ през идващия отоплителен сезон. За миналия зимен сезон няма хванати извършители. Извършват се инспекции и за определяне на недобросъвестно получени помощи. През 2018 година са засечени два такива случая, при които средствата следва да бъдат възобновени, като лицата се лишават от право на подкрепяне до възобновяване на дължимите суми, само че за период не по-дълъг от две години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР