Близо 1 млрд. лв. ще инвестира до 2026 година Министерство

...
Близо 1 млрд. лв. ще инвестира до 2026 година Министерство
Коментари Харесай

Близо 1 млрд. лв. инвестира държавата в повишаване дигиталните умения на работната сила у нас

Близо 1 милиарда лева ще влага до 2026 година Министерство на труда и обществената политика в повишение цифровите умения на работната мощ в България. Средствата ще бъдат обезпечени посредством Европейската комисия, разясни във Велико Търново министъра на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, съобщи сътрудник на " Фокус “ . Тя изрази мнение и, че пазара на труда у нас има голяма потребност от сходни вложения, защото " бизнесът има потребност от работна ръка, само че и от способена работна ръка.

" До края на годината ще бъдат осъществени няколко доста огромни кариерни форума в чужбина за български жители, само че и освен. Там желаеме да притеглим и западно европейски жители, които да схванат, че работейки в България, те в действителност могат да получат положително качество на живот. Тези кариерни конгреси имат тъкмо тази цел – да покажат пътя назад.  До няколко седмици чакаме кандидатурата на България към Европейската комисия за техническа помощ за демографската политика. Ако този план успее, ние ще получим най-съвременната експертиза в тази политика от Европейска комисия и за избрани райони в страната, ние ще пилотираме изцяло решение – претовареност, достъп до качествена грижа за децата, положително опазване на здравето “, добави още министър Шалапатова.

Тя разяснява и форумът, отдаден на трудовата миграция, който се организира в страната ни през тази седмица.

" Обявихме партньорството, което ускоряваме с европейския орган по труда, с който нашата Главна ревизия по труда прави взаимни инспекции на място тогава, когато би трябвало да се откри в непозната страна дали има процедура, която нарушава правата на българските служащи. Посланието от форума беше, че с изключение на да подобрим съдействието си интернационалните инспектиращи органи и Главна ревизия по труда, нашата съществена цел е да насърчим противоположната подвижност, т.е. връщането на българите в страната “, изясни общественият министър.

Тя бе безапелационна и, че абсолютният приоритет на това държавно управление е демографската политика.

" Много добре си даваме сметка, че раждаемостта, която в България е добра, не е единствения метод, по който можем да балансираме демографския срив в страната. Другият метод е връщането на българите и нашата диаспора назад в страната. Много е значимо да понижим смъртността. Здравната грижа, която да е качествена още от ранна детска възраст, също е извънредно значима. Но тук и здравната система би трябвало да усъвършенства профилактиката и грижата за хората “, сподели още Иванка Шалапатова.

Страната ни работи и по подобряването на административния ред, по който задгранични жители ще могат да работят у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР