Близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани от тази година

...
Близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани от тази година
Коментари Харесай

Министър Шалапатова обяви инвестиция от 1 млрд. лв.

„ Близо 1 милиарда лева ще бъдат вложени от тази година до 2026-а, с цел да бъдат нараснали цифровите пълномощия на работещите. Чрез ваучери ще разрешаваме на чиновниците да избират къде да учат, тъй като за нас е значимо чиновниците да имат базово или приблизително равнище на цифрови пълномощия. “ Това разгласи министърът на труда и обществените политики доктор Иванка Шалапатова в Пловдив. Тя посети обучителния център на Европейския дигитален иновационен хъб “Тракия ” и се срещна с възпитаници, които са поискали да учат киберсигурност. По думите на министър Шалапатова средствата ще дойдат както от националния бюджет, по този начин и от Плана за възобновяване и резистентност и програмата “Развитие на човешките запаси ”, предава „ 24 часа “.

“България е на 26 място в Европейския съюз от позиция на знака за нахлуване на осведомителните технологии в публичните среди. Това е доста значимо за обществото – повишението на цифровите умения на трудово заетите хора. Много е невисок процентът на предприятията, които дават опция на своите чиновници да се образоват в тези нови пълномощия ”, сподели тя. Посочи още, че преобучаването на служащите с дълготраен опит е мъчно и по тази причина министерството натъртва на превантивното информиране на младите.

Д-р Иванка Шалапатова се срещна и с активността на обучителния център. Тя видя по какъв начин децата работят с киберполигона, който симулира същинска система и им разрешава да се учат в действителна среда, без да вредят. По време на занятията те се разделят на 2 групи – едните атакуват, а другите пазят. Платформата е създадена от един от най-големите европейски консорциуми за киберсигурност и го употребяват даже въоръжените сили на НАТО. Министърът пожела на децата триумф и да реализират фантазиите си.

“Около 30% от нашите чиновници са минали това образование. Когато чиновниците с 20-25 година стаж са започвали работа не е имало такива технологии ”, съобщи представителят на локалната власт Мирослав Беляшки. Той сподели, че община Пловдив е част от екипа, формирал цифровия хъб. Според Беляшки е належащо да се поставят старания за обучаването на работещите в администрацията, както и за това новите фрагменти да са на по-високо равнище.

“Когато преди 4 години се събрахме да създадем този план, имахме 2 фантазии. Едната беше да покажем, че европейски план може да не бъде просто усвоен, а втората – да съберем тези специалисти и те да върнат знанията си на обществото ”, сподели общинският ръководител на Съюза за стопанска самодейност в Пловдив Димитър Червенков. Той уточни, че главната цел на хъба е да дава механически и екосистемни услуги, достъп до вложение и образования на чиновници и личен състав. По думите му младежката стратегия не е била част от плана, а е основана, тъй като сътрудниците са желали да създадат повече за обществото. “Проведохме един опит. Решихме да забележим какъв брой деца се интересуват от киберсигурност. Показахме им базовите неща и по-късно ги питахме дали желаят да се занимават с това. Сега към този момент имаме няколко групи от възпитаници ”, съобщи с горделивост Червенков.

“Все повече чиновници схващат, че не могат да останат на пазара на труда, в случай че нямат съответните цифрови пълномощия. В същото време бизнесът и стопанската система имат потребност от служащи, които имат доста по-комплексни знания. Изключително съм впечатлена от практиката на нашите обществени сътрудници ”, сподели след срещата министър Шалапатова.

Тя разяснява и тематиката за отбрана на дамите, жертви на домашно принуждение. “Със заповед на министър-председателя няколко министерства изготвяме незабавен проект с ограничения. В рамките на тази седмица ще обобщим всички, които Министерството на труда и обществената политика е готово да лидира, с цел да може да се увеличи освен реакцията след акт на принуждение, само че и цялостната поддръжка на дамите жертви на такова ”, съобщи Шалапатова. Според министъра най-важна в тази ситуация е предварителната защита и работата с деца, с цел да не се реагира прекомерно късно.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР