Близо 1 млрд. лв. дължи държавата на строителни компании за

...
Близо 1 млрд. лв. дължи държавата на строителни компании за
Коментари Харесай

Камарата на строителите: Държавата ни бави плащания за 1 мил...

Близо 1 милиарда лева дължи страната на строителни компании за към този момент осъществени действия, които са признати и утвърдени от ведомствата възложители. Това съобщи ръководителят на УС на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев по време на конференция на тематика „ Лъжите, спекулациите и действителността за положението на строителния отрасъл " в централата на камарата. В нея участваха ръководителят на УС на КСБ и изпълнителният шеф - инж. Илиян Терзиев и Валентин Николов.

От встъпването в служба на служебния министър арх. Виолета Комитова са спрени всички разплащания към фирмите, като оправданието е, че има платени задатъци, добави изпълнителният шеф на КСБ Валентин Николов. Тези дейности единствено демонстрират, че арх. Комитова очевидно не схваща капиталовия развой. Защото, с цел да се продължи със последващи стадии от строителството, първо би трябвало да бъдат утвърдени и актувани разноските по предходните, т.е. заплащанията да бъдат утвърдени и приспаднати от към този момент платените задатъци, изясни Николов. Когато това не се случва, се блокира целият капиталов развой, обясниха от КСБ. Освен страната общините също дължат стотици хиляди левове на строителния отрасъл за към този момент изпълнени действия по контракти.

От неизплатените 1 милиарда лева са актувани и утвърдени от възложителите близо 700 млн. лева По тях фирмите дължат Данък добавена стойност до 5 дни, откакто са фактурирани сумите. Тоест те внасят тези пари в бюджета, а има заплащания от страна на страната към компаниите, забавени с над година-година и половина, изясни инж. Терзиев. Той добави, че точно поради това 300 млн. лева към този момент осъществени строително-монтажни действия не се актуват от компаниите и не се фактурират като такива. Освен това забавените заплащания водят до междуфирмена задлъжнялост, тъй като фирмите няма по какъв начин да не платят Данък добавена стойност или пък заплатите на своите служащи, съобщи Терзиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР