Близо 1 година след като първите ваксинационни кампании стартираха, голяма

...
Близо 1 година след като първите ваксинационни кампании стартираха, голяма
Коментари Харесай

Едно и също хапче срещу Covid - от 10 до 712 долара

Близо 1 година откакто първите имунизационни акции стартираха, огромна част от дозите отидоха за хора от богатите страни, а към момента липсват ясни сигнали за превъзмогване на тази наклонност.

Новините от последния месец, че огромно клинично проучване демонстрира, че антивирусно лекарство се оказва дейно против Covid-19, даде очаквания за преломен миг в пандемията: в не доста далечното бъдеще едно нормално хапче да може да защищити инфектираните с вируса от тежко боледуване или гибел.

Лекарството Молнупиравир (Molnupiravir), създадено от Merck, е елементарно за дистрибутиране и може да бъде одобрявано от пациентите и в домовете им. Резултатите от извършеното изследване демонстрират, че то измежду високорисковите групи хора при започване на тяхното заболяване. Компанията Merck, която е създала лекарството дружно с " Риджбек Байотерапютикс " (Ridgeback Biotherapeutics) в Маями, кандидатства за незабавно утвърждение на препарата от администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA). Решение се чака през декември.

По-ниска цена за над 100 страни по света

За разлика от производителите на ваксини Pfizer и Moderna, които се опълчиха на апелите за лицензионни съглашения, които да разрешават на задгранични производители да създават техните ваксини, Merck ще разреши на генерични производители в Индия да продават лекарството на много по-ниска цена в над 100 небогати страни по света. Повечето народи в Африка, на юг от Сахара, където равнището на имунизация е под 3%, са включени в договорката .

Лобисти, защитаващи равния достъп до медикаменти, споделят, че лицензионната договорка на Merck е един насърчителен старт, само че единствено дребна стъпка към равнопоставеност . Merck стартира да създава лекарството, само че към момента е неразбираемо какъв брой от генеричните артикули ще бъдат налични идната година. Споразумението обаче изключва доста страни с ниска имунизация, като да вземем за пример Украйна, която е ударена тежко от вируса. А антивирусното лекарство би трябвало да се комбинира с надеждно, налично тестване, което също е лимитирано на доста места по света, с цел да се хване заразяването в ранен стадий.

Няколко други производители на медикаменти, в това число Pfizer, се чака да оповестят данни от изследвания на сходни медикаменти. Компании, разработващи сходни лекарства, обаче показват, че е прекомерно рано да разясняват дали те ще имат сходни съглашения за по-ниски цени на медикаментите им в по-бедните страни по света .

Всичко това значи, че лекуването може да остане широкодостъпно единствено за народи, които могат да си разрешат да заплащат за ранен достъп – по този начин, както се случи с имунизациите.

" Лекарство като това (на Merck-б.а.), което се съхранява на стайна температура, може да бъде одобрявано даже в най-отдалечените елементи на света. Затова е заслужено да се каже, че това лекарство може да предотврати стотици хиляди хоспитализации и гибел ", уточни Джон Амуси, специалист по инфекциозни заболявания и световно здраве в Кумаси Център за проучвания в тропическата медицина в Гана.

" Но цената се обрисува като преграда. Погледнете какъв брой дълго лиши имунизацията да доближи до Африка. Моите паники са, че се върви в посока същото да се случи и с медикаментите ", добави той.

След повече от 18 месеца пандемия, Covid остава болестта, което се прекарва, в сравнение с да се лекува . Малкото препарати, които демонстрират някакво влияние, такива като моноклоналните антитела, са скъпи, комплицирани за използване и в бедните страни са нищожни или липсват. Без необятно обсег на имунизираните, тези нации ще останат уязвими към Covid и ще се нуждаят от налични медикаменти.

Първи покупко-продажби

Правителството на Съединени американски щати купи обилни количества от антивирусното лекарство Ремдесивир (Remdesivir) през предходната година, откакто ранни проучвания демонстрираха, че то може да форсира възобновяване от Covid. В момента Съединени американски щати ползват сходна тактика за Молнупиравир (Molnupiravir). Те имат съглашение за $1.2 милиарда за закупуване на 1.7 милиона курса от лекарството, в случай че бъде утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA). Това са 20% от количествата от лекарството, които Merck може да създаде през тази година. Други, релативно заможни страни, сключили сходни съглашения, са Австралия, Южна Корея и Нова Зеландия.

Преди ден Европейската организация по медикаментите (ЕМА) разгласи, че ще стартира против Covid на Merc k, съобщи Франс прес.. Преди това в средата на октомври да подписа контракт за взаимна доставка за Европейски Съюз на количества от лекарство на Merck.

" За да сключим подобен контракт, е належащо да има предпочитание от страните в Европейски Съюз ", посочи представител на комисията на конференция в отговор на въпрос. Същевременно налице в Европейски Съюз са и първите единични покупко-продажби. Във вторник стана ясно, че Франция е поръчала 50 000 дози от Молнупиравир (Molnupiravir).

" 50 000 дози от това лекарство ще бъдат доставени във Франция през последните дни на ноември или първите дни на декември, т.е. незабавно щом лекарството напусне индустриалните линии ", съобщи френският здравен министър Оливие Веран по време на чуване във френския Сенат. Министърът изрази оптимизъм, че лекуването " ще ни защищити при положение на епидемиологична вълна, обвързвана с нов вид на ковид ".

Стара популярност

Понастоящем лекарството на Merck е обект на непрестанен обзор в действително време от страна на Европейската организация по медикаментите, която обаче на този стадий не дава съответен период за неговото утвърждение .

Merck беше остро подложена на критика преди две десетилетия за продажбата на своите H.I.V. медикаменти на цени, непостижими за Африка. Този път компанията взима ограничения за ранно разширение на достъпа до Covid лекарството си.

" Ние в действителност поемаме отговорност, че, в случай че това лекарство се откри, че е безвредно и дейно за перорална приложимост и всеки може да го приема в дома си, ние ще създадем нужното, изключително за страните с ниски и междинни приходи, където здравните системи имат дефекти, да има необятен достъп до него ", сподели Дженел Кришнамурти (Jenelle Krishnamoorthy), вицепрезидент на Merck по световните политики.

Обещание за лекуване против 10 $

Доброволните съглашения, които компанията е договорила с производителите на медикаменти в Индия, оферират опцията държавните управления в по-бедните страни да могат да купят молнупиравир на цена много под 20 $ за 5-дневен курс, съпоставено със 712 $ в договорката с държавното управление на Съединени американски щати.

Осем индийски компании са в клинични изследвания с техните версии на лекарството и четири са удостоверили пред The Times, че в скоро време ще оповестят резултатите от тях . Един от производителите е показал, че чака неговата компания да създава лекарството за по-малко от 10 $ за курс.

" Не е инцидентно, че Merck има опит от H.I.V. Те знаят, че в случай че не се оправят с провокациите на достъпа на лекарството, ще бъдат подложени на критика ", сподели доктор Суери Мун, съ-директор на Глобалния здравен център към Института за интернационалните проучвания в Женева.

Само по себе си генеричното произвеждане не подсигурява световен достъп. Половината от всички Covid инфекции, случили се в страни с ниски и междинни приходи през първите 6 месеца на 2021 година, са протекли в 32 страни, които сега са изключени от съглашението на Merck за ниски цени на лекарството им. В него не са включени Бразилия, Малайзия, Мексико и Перу. Нито Китай и Русия.

Възможности за по-широк достъп

Лицензиите за генерична продукция за съответни територии може да остави страните със междинни приходи, които имат неработещи здравни системи, да заплащат цени толкоз високи, колкото почти и богатите страни. Merck показва, че ще употребява данни за приходите на Световната банка за такива страни, с цел да калкулира на каква цена ще продава лекарството си в тях.

Merck също по този начин е в договаряния с Лекарствения патентен пул (Medicines Patent Pool), неправителствена организация, подкрепяна от Организация на обединените нации, която работи да направи налични за света здравното лекуване и технологии.

Чарлс Гор, шеф на организацията, сподели, че се надява Merck да се съгласи на нови съглашения, които да разрешат на повече компании да създават лекарството на повече места по света, до момента в който Merck продава своята продукция на богатите народи. Подобна договорка, по думите му, ще бъде значим казус за другите компании.

Наред с това стоят обаче и редица въпроси по отношение на веригата на доставки. Лицензите през Medicines Patent Pool могат да разрешат страни от целия свят да вършат генерично лекуване. Но множеството първични материали за медикаментите се създават в Индия и Китай, а те са изправени пред рецесия в пандемията.

Ако Merck, Pfizer или други производители на медикаменти не обезпечат необятно публикувано лекуване на Covid, де юре те могат да се сблъскат с така наречен наложително лицензиране, при което държавните управления анулират рестриктивните мерки за интелектуална благосъстоятелност, с цел да разрешат производството на медикаменти в незабавни обстановки. Докато Merck ще печели роялти от медикаментите, продавани от производителите на генерични медикаменти, а евентуално и от всевъзможни покупко-продажби, реализирани посредством патентния пул, при наложителното лицензиране компанията няма дума за цената на лекарството или размера на роялти.

* Със съкращения и допълнения, заглавието е на редакцията
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР