Близо 1 700 жители на област Сливен са използвали своя

...
Близо 1 700 жители на област Сливен са използвали своя
Коментари Харесай

Близо 1 700 сливналии са ползвали ПИК за подаване на годишната си данъчна декларация

Близо 1 700 поданици на област Сливен са употребявали своя ПИК през 2024 година, с цел да подадат годишната си данъчната декларация в портала за електронни услуги на приходната организация.
От началото на годината в офиса на Национална агенция за приходите в Сливен са издадени над 1 000 лични идентификационни кода, като за предходната година те са били 3500.

Интересът към персоналния идентификационен код /ПИК/ нараства с напредването на данъчната акция по обявление на приходите на физически лица, както и по отношение на опцията за обявление посредством оповестената към този момент авансово попълнена от Национална агенция за приходите подоходна декларация.

Потребителите, които разполагат с личен код, могат да ревизират дали имат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване и да ги погасят, с цел да употребяват разнообразни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане до 1 април 2024 година

От Националната организация за приходите поучават всички, които имат личен идентификационен код (ПИК), само че са го не запомнили и не могат да го употребяват, да го възстановят единствено посредством едно телефонно позвъняване. Избира се осведомителния телефон на приходната организация 0700 18 700 или 02/98596801 за живеещите отвън България. Посочва се меню 6 – „ Информация с ПИК “ и подменю 3 – „ Забравен ПИК “. Необходимо изискване е клиентът да има достъп и да употребява все още електронния си адрес, който е декларирал при издаването на персоналния си код. След свързване с съветник от Информационния център и след надеждна идентификация, потребителят ще получи краткотраен ПИК, с който ще може да влезе в е-услугите на Национална агенция за приходите, да вкара нов код и да го удостовери. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активация на прелюдия код, след което ще може да употребява над 60 типа електрони услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите.

В случай че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, би трябвало да попълни и подаде заявление за приемане на нов в комфортен за него офис на приходната организация. Издаването лишава единствено няколко минути, като от съображения за сигурност кодът се дава персонално на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички дейности, осъществени с ПИК, в това число подаване на годишни данъчни заявления, се смятат за саморъчно подписани от лицето.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР