Близо 1,5 милиона потребители имат активен персонален идентификационен код (ПИК)

...
Близо 1,5 милиона потребители имат активен персонален идентификационен код (ПИК)
Коментари Харесай

Над 4 500 лица са получили ПИК от офиса на НАП в Сливен

Близо 1,5 милиона консуматори имат деен личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите, като единствено през предходната година са издадени над 223000 кода. Над 4 500 лица са получили ПИК през 2022 година от офиса на Национална агенция за приходите в Сливен, като единствено през януари издадените лични идентификационни кодове са 400.

Сред услугите, които се употребяват с ПИК - общо 60, са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход, за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положение на трудови контракти, подаване на заявки, приемане на удостоверения и други.

Потребителите, които разполагат с личен код, могат да ревизират дали имат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване и да ги погасят, с цел да употребяват разнообразни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане до 31 март 2023 година Данъкоплатците имат опция да се възползват и от авансово попълнената данъчна декларация, която ще бъде налична в Портала за е-услуги при започване на март.

С ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, могат да се употребяват освен е-услугите на организацията, а и тези, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, измежду които и Столична и други, припомнят от приходното ведомство.

Издаването на личен идентификационен код от Национална агенция за приходите може да се съобщи от разстояние – с позвъняване на телефона на приходната организация: 0700 18700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за несъмнено електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно ръководство.

В заявката за издаване на ПИК е належащо потребителят да уточни своите данни, наложително електронен адрес за преписка, както и желан от него офис на Национална агенция за приходите, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава единствено персонално на клиента или на упълномощено от него лице, в запечатан плик, тъй като всички дейности, осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР