Близки на загинали при катастрофи ще се срещнат днес за

...
Близки на загинали при катастрофи ще се срещнат днес за
Коментари Харесай

Ще се извършват ли по-бързо автоекспертизите след катастрофи?

Близки на починали при произшествия ще се срещнат през днешния ден за следващ път с политици, с цел да обсъдят опциите за по-бързи автоекспертизи след ПТП-а.

От Фондация " Ангели на пътя " чакат на срещата да участват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерство на правораздаването, прокуратура, дознатели, автошколи, както и депутати от Правна комисия.

Близките на починалите от години се борят за промени в законодателството, като желаят по-строги наказания при нарушавания, които могат да доведат до нещастия, само че и за по-бързо следствие на автотранспортни катастрофи.

Сега битката им е за автоекспертизите, които могат да бъдат основни при разрешаване на сходни случаи.

" Към момента една автоекспертиза се бави по година и половина, година и 9 месеца, 2 година и повече. Тези автоекспертизи са доста значими, тъй като на тях се уповава съвсем цялото дело и доста значимо за решението му. Искаме безусловно всички експертизи да се вършат, в това число и медицински ", сподели Петя Иванова от Фондация „ Ангели на пътя “, пред Българска национална телевизия.

" Днес в 14:30 ч. имаме среща в Народното събрание със Софийска градска прокуратура, Министерство на правораздаването, министърът на вътрешните работи, Правната комисия и депутати от всички парламентарни групи. Идеята е, че всеки има оферти по тематиката, само че да се обединят в едно и да влезне допустимо най-бързо ", съобщи Петя Иванова.

Тя посочи това, че България е в челните ранглиста на Европейски Съюз по смъртност на пътя.

" Децата ни се нуждаят от действително и бързо правораздаване. По нашите данни, в страната има сред 140 и 150 автотехници, които правят сходни експертизи, само че много от тях не са квалифицирани, оказва, че нямат и задоволителна подготовка. Реално единствено сред 15 и 20 индивида работят по автотехнически експертизи ", добави още Петя Иванова.

От този понеделник, всеки, който надвишава разрешената скорост за шофиране, ще получава писма от околните на починали при произшествия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР