Близки на пленените от Хамас протестираха в Тел Авив. Искането

...
Близки на пленените от Хамас протестираха в Тел Авив. Искането
Коментари Харесай

Ще успее ли Израел да спаси пленените?

Близки на пленените от Хамас стачкуваха в Тел Авив. Искането им е Израел да предприеме по-мащабни дейности, с цел да бъдат освободени заложниците. Опасенията на протестиращите са, че със сухопътните интервенции договарянията за освобождението на пленените може да се провалят. С посредничеството на Катар до момента са освободени 4 души. По данни на Тел Авив в плен остават 229 души. Ще се оправи ли Израел с най-голямата рецесия със заложници в историята на страната - споделя Биляна Бонева.

Да смаже Хамас и да избави над 200 души, държани в плен, измежду които бебета, деца, дами и възрастни хора. Вече 21 дни Израел се бори с това тежко предизвикателство.

Листовки, разпръснати от израелските военни над Газа дават обещание парична премия и гаранции за сигурност за информация, която би помогнала да бъдат открити похитенитее. Чрез интервенции на спецчаститите и разпити на хванати членове на Хамас, израелската войска се пробва да разбере къде са заложниците. Засега единственото несъмнено е, че те са в тунелите под Газа. За това удостовери и 85-годишната Йочевед, която беше освободена преди дни.

" Изглеждаше като паяжина, с доста тунели ", сподели Йочевед Лифшиц.

Дълъг е стотици километри, тук-там е бездънен повече от 80 метра - картата на подземния град на Газа е известна на доста малко хора.

" Тунелите са свързани по този начин, че терористите могат елементарно да се предвижват от една зона в друга. Много е мъчно да ги открием ", съобщи Амир Авиви, ръководител на Израелския конгрес за защита и сигурност.

Подземният град на Газа остава мистерия даже с технологиите, с които разполага израелската войска.

" Въпреки взрива на технологиите, поради другите пластове на почвата в Газа, която се състои от пясък и глина, примесени със сол, определянето на точното разположение на тунелите е мъчно ", изясни проф. Джоел Роскин, геолог.

Досега от Хамас не са удостоверили точния брой на плененините. При посещаване в Москва, представител на групировката съобщи, че и други палестински организации също са взели заложници. И че на този стадий от политическото крило на Хамас нямат информация за всички места, където държат пленените.

Вариантите, от които може да се възползва Хамас са няколко. Първоночално от групировката оповестиха, че ще желаят замяна за държани в израелски и американски затвори палестинци. Появиха се, обаче и изказвания, че Хамас ще съобщи пленените на Иран, който ще ги употребява против Съединените щати.

Третият вид е договаряния за освобождението им. Засега главният договарящ с Хамас е Катар. Според известия в арабски медии, Катар договаря за още 50 души с двойно поданство. Тел Авив отхвърля да се водят договаряния.

" Имаме доста въпроси към израелското държавно управление. Искаме нашите близки да се върнат живи ", сподели Ноам Бенум, родственик на пленник.

Още през 70 те години на 20 век палестински групировки вземат заложници. В множеството случаи Израел разчита на спецоперации. При едно от похищенията умира Йонатан Нетаняху - по-големия брат на настоящия израелски министър председател. Най- дългата заложническа рецесия продължава 5 години.

През 2011-та Бенямин Нетаняху се съгласява да замени израелски боец против съвсем 1030 палестински пандизчии. Сегашната рецесия, обаче, е най-тежката за Израел. Не единствено поради огромния брой пленени, само че и поради неналичието на ясно ядро на похитителите.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР