Близки на жертви на тежки престъпления настояват за среща с

...
Близки на жертви на тежки престъпления настояват за среща с
Коментари Харесай

2 г. след убийството на Кристин: Осъденият убиец може да не лежи до живот в затвора

Близки на жертви на тежки закононарушения упорстват за среща с правосъдния министър Янаки Стоилов. Това заяви Милка Георгиева - баба на убитата през 2019 година шестгодишна Кристин от сливенското село Сотиря, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Освен фамилията на детето за среща упорстват хора от Фондация " Тихите ангели ", които имат сходна орис и са изгубили родственици при произшествия и убийства.

Причина за това е окончателната присъда на Върховния касационен съд /ВКС/ , съгласно която килърът Мартин Трифонов получава доживотна присъда, само че с опция да бъде сменена след избран период.

" Възмутени сме от правосъдната система - сподели Георгиева. - На последна инстанция подцениха присъдите на Сливенския областен съд и на Бургаския апелативен съд. "

Тя напомни, че с поддръжката на доста хора бе изменен законът и бе анулирано съкратеното правосъдно разследване за сходни тежки закононарушения. Над 55 хиляди подписа с това искане са били импортирани в Народното събрание. Сега те обмислят отворено писмо до европейските институции .

Според решението на Върховен касационен съд, откакто изтърпи наказване не по-малко от двайсет години, наказаният може да изиска да му бъде сменено наказването на " отнемане от независимост за 30 години " . Това изясни ръководителят на Сливенския областен съд арбитър Мартин Данчев. Това може да стане по негова молба или по предложение на началника на пандиза.

Сливенският областен съд на 30 януари постанови пожизнен затвор без право на подмяна, като това бе първата присъда след смяната в закона за съкратеното правосъдно разследване.

На 15 август се навършват две години от убийството на Кристин, за което обаче, няма отмъщение, съгласно Милка Георгиева.

6-годишната Кристин бе убита по изключително непосилен метод през лятото на 2019 година, в близост от вкъщи й в сливенското село Сотиря. Момиченцето било нападнато, откакто си купило сладолед от близкия магазин. Тялото й беше открито в дере. Експертизите демонстрираха, че Кристин е удряна с камък и е била подложена на гаври и мъчения. Детето издъхна в колата за спешна помощ, на път към локалната болница поради тежките черепно-мозъчни контузии.

За убийството бе арестуван 21-годишният Мартин Трифонов, също от Сотиря. Полицаите го издирваха в продължение на 24 часа. При ареста го раниха поради оказана опозиция. Убийството провокира голям брой митинги с искане за най-тежкото наказване. Мартин Трифонов получи общо три обвинявания - за ликвидиране по изключително непосилен за жертвата метод, за обезчестяване и за блудничество.

Точно две години след убийството, от присъдата на Мартин е отстранена частта " без право на подмяна ". Решението е дефинитивно. Това значи, че наказаният за убийството може да не излежи доживотната си присъда при положително държание.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР