Блинкен трябваше да има срещи в Пекин в началото на

...
Блинкен трябваше да има срещи в Пекин в началото на
Коментари Харесай

Заради шпионския балон: САЩ отменят визитата на Блинкен в Китай

Блинкен трябваше да има срещи в Пекин при започване на идната седмица при първото сходно посещаване на върховен посланик на Съединени американски щати от пет години. Но откриването на балона - който Пентагонът реши да не смъква – е предиздвикало дипломатическото ведомство да премисли визитата.

 

Балонът е видян за първи път по-рано тази седмица и е обикалял над Монтана, където се намират силози за междуконтинентални балистични ракети, съобщи почитан чиновник на Министерството на защитата в сряда. Той означи, че балонът не съставлява опасност за разузнаването и сходни навлизания са се случвали и преди.

 

Но известието на Пентагона за балона в четвъртък провокира неодобрение от републиканските законодатели, като Конгресменът Майк Галахър, ръководител на нова комисия в Камарата на представителите, предопределена да подчертае китайската опасност, съобщи, че наличието на балона " демонстрира ясно, че последните дипломатически опити на ККП не съставляват основна смяна в политиката. “

 

По-рано денем представителят на китайското външно министерство Мао Нин предизвести Съединени американски щати да не " разгласяват “ случая. " Нямаме желание да нарушаваме суверенитета и въздушното пространство на други страни “, акцентира Мао на брифинг, добавяйки, че се надява " съответните страни да се оправят с въпроса по невъзмутим метод “.

 

Посещението на Блинкен трябваше да бъде най-високопоставеното посещаване на Съединени американски щати в Китай от 2018 година насам. За администрацията на Байдън това е част от напъните да не се ускорява съперничеството с Китай. За водачите в Пекин това има за цел да алармира за излизането на Китай от блокирането след пандемията на ковид и желанието да се свърже още веднъж с останалия свят.

 

Американски чиновници отхвърлиха да отговорят на няколко въпроса по отношение на балона, в това число точната цел на неговото наблюдаване, неговия размер или други спецификации.

 

" В момента се движи на височина много над комерсиалния въздушен трафик и не съставлява военна или физическа опасност за хората на земята “, изясни бригаден военачалник Пат Райдър, представител на Пентагона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР