Благотворителна изложба с творби на децата от Карин дом Слънчева

...
Благотворителна изложба с творби на децата от Карин дом Слънчева
Коментари Харесай

Благотворителна изложба на децата от Карин дом се открива в Балчик

Благотворителна галерия с произведения на децата от Карин дом „ Слънчева градина “ ще бъде открита на 1 юни, в 11.00 чмаса, в ДКИ КЦ „ Двореца “ – Балчик. Прекрасните произведения на деца, които идват на терапия в Карин дом, и техни другари на възраст от 3 до 12г. включват цветни платна и картини от вълна.

С дребните художници работиха арттерапевтите от Карин дом - Илияна Димитрова и Веселина Тинчева.

" Всички деца за пръв път работиха на каширано платно и с по-голям размер от общоприетия блоков лист. Използвахме акрилни бои, които дават огромен набор от техники за нанасяне, разливане, щемпел и други резултати с четки, балони и гъби. Темата беше цветята, цветната градина, морето и слънчевата пролет. Всяко дете направи избор какъв цвят да употребява за декор, за главните детайли, които има предпочитание да включи в творбата си. По този метод дадохме право на детето да избира, да изследва нови материали, консистенции, материи и цветове. Така децата получават сензорен опит, пространствена визия за предметите и изявяват вътрешния си свят “, споделя Веселина Тинчева.

„ Чрез творчеството децата показват усеща, наблюдения, прекарвания по време на процеса на основаване на творбата и общуването с терапевта. По този метод се намалява равнището на стрес и тревога и се поддържа придобиването на самочувствие и убеденост в личните качествата. Развиват се отзивчиви умения посредством взаимоотношението с арттерапевта и другите деца, когато се работи в група. Детето развива своята разпоредителност, обогатява визиите си за вътрешния си и външен свят и хрумвания за пресъздаването му. Изобразителното изкуство посредством другите техники и материали подтиква въображението на децата, което им оказва помощ във всички сфери от всекидневието, в детските игри и в обучителния развой ", добави арттерапевтът Тинчева.

Изложбата е благотворителна и всяка картина може да бъде изплатена в поддръжка на лечебните стратегии на „ Карин дом “. Експозицията може да бъде прегледана до 14 юни.

Фондация “Карин дом ” е една от първите цивилен организации в България, която през месец юни ще означи своя 27-ми рожден ден. Основана през далечната 1996 г.от потомствения посланик и човеколюбец Иван Станчов, „ Карин дом “ има качествено нов метод към децата със специфични потребности и техните фамилии. Освен че поддържа децата посредством терапия и обществени услуги, „ Карин дом “ се стреми и към промени в политиките за деца на национално равнище, смяна на настройките и приобщаващите практики за децата със специфични потребности у нас. Дългогодишният опит на „ Карин дом “ е в региона на лечението и рехабилитацията, ранна намеса и интеграция на деца със специфични потребности. В поддръжка на приобщаващото обучение, организацията организира и тематични образования за експерти, родители и организации в областта на работа с деца, работи в посока смяна на настройки и покровителство. През 2022г. „ Карин дом “ съумя да осъществя една дългогодишна фантазия за планиране и създаване на съвременен лечебен комплекс, който отвори порти през септември и даде опция екипът да предложи повече услуги за децата и техните фамилии под един покрив.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР