Благотворителна фондация, начело на която е британският престолонаследник принц Чарлз,

...
Благотворителна фондация, начело на която е британският престолонаследник принц Чарлз,
Коментари Харесай

Гардиън: Фондация на принц Чарлз е получавала руски пари от Тройка диалог

Благотворителна фондация, отпред на която е английският престолонаследник принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, записана на Британските Вирджински острови, заяви "Гардиън ". Сумата от 200 000 $ е била изпратена посредством 3 превода в интервала 2009-2011 година. Като публична цел на преводите е посочено "запазване на архитектурното завещание на Англия ".

По тази скица от Русия са били изнесени 4.6 милиарда $, като са употребявани 70 офшорни компании със сметки в Литва. Там към този момент е почнало следствие на това огромно финансово закононарушение въз основата на информация от OCCRP и литовския уебсайт 15min.lt.

Според информацията, това съставлява едно от най-големите приключване на капитали от Русия по времето на президента Владимир Путин. Парите са били употребявани за покупки на частни самолети, първокласни парцели, недвижими парцели и възнаграждение на високи такси за образование на децата на съветски олигарси в скъпи частни учебни заведения във Англия.

Основен участник в схемата е била капиталовата банка "Тройка Диалог " - една от водещите финансови институции в Русия, която от 2012 година е част от "Сбербанк ". Мениджъри на банката са разрешавали незаконното прекачване на финансови потоци в продължение на 8 години, като се стартира от 2004 година

Главен управител на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист прочут с близки връзки с Владимир Путин. Той е и един от листата на "Форбс " на най-богатите руснаци.

Няма доказателства, че крайните получатели на средствата, включително и принц Чарлз, са знаели за незаконния темперамент на получените пари, които са идвали от офшорни компании. Въпреки това документите демонстрират, че незаконните и законните пари може да са били смесени дружно, което прави невероятно следенето на първичния източник.

Средствата, които получава Благотворителна фондация на принц Чарлз са изхарчени за спасяването на имението Дъмфрис Хаус, което през 2007 година е оповестено на търг. Чарлз се намесва, с цел да не допусне прехвърлянето на историческия парцел в частни ръце, като за задачата съумява да събере 45 милиона паунда от щедрост. Начинанието му обаче натоварва фондацията с задължения, което кара престолонаследника да се обърне към вложители за в допълнение финансиране. Варданян съумява да събере още 1,5 милиона паунда от група съветски предприемачи, а принцът им дава публична вечеря през 2014 година

Другият миропомазан от изнесените съветски пари е Сергей Ролдугин, виолончелист, кръстник на по-голямата щерка на Владимир Путин и един от най-богатите хора в Русия. Той е получил внушителните близо 70 милиона $ от офшорната мрежа.

Самият Варданян също не е останал на изсъхнало. Той е получавал пари за покриване на сметките му по кредитни карти на American Express, брачната половинка и тъщата му са получили по близо 1 милион евро на свои сметки.

Изтичането на тези средства от Русия са свързани със скандалното "Дело Магнитски " и вложителят Браудер. Магнитски бе юрист, който разследваше крупна машинация и източване на пари, обвързвана с фонда на Браудер в Русия, бе задържан и през 2009 година умря в пандиза. Заради тази много съмнителна гибел в Съединени американски щати бе признат и специфичен закон против хора и юридически лица, нарушаващи правата на индивида.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР