Благоевградската общественост отбеляза 171 години от рождението на революционера от

...
Благоевградската общественост отбеляза 171 години от рождението на революционера от
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград И. Стоянов положи цветя пред бюст-паметника на Георги Измирлиев по повод 171 години от рождението на българския революционер

Благоевградската общност означи 171 години от рождението на революционера от Горна Джумая Георги Измирлиев – Македончето. Кметът Илко Стоянов постави цветя пред бюст-паметника на Измирлиев и сведе глава в символ на респект. В церемонията се включиха още Анита Коцелова, заместник-областен шеф на Благоевград, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, шефът "Култура, спорт, туризъм " в Община Благоевград Силвия Домозетска, представители на образователни и културни институции, политически партии, общественици и жители.

Ученици от V Средно учебно заведение, чиито патрон е революционера, припомниха обстоятелства от живота и делото му.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 година в град Горна Джумая в фамилията на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, локални общественици. Началното си обучение получава в родния си град, а прогимназиално в град Сяр. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовка е хванат след изменничество и наказан на гибел посредством обесване. На 28 май 1876 година в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР