Благоевград ще отбележи 152 години от рождението на Гоце Делчев

...
Благоевград ще отбележи 152 години от рождението на Гоце Делчев
Коментари Харесай

В Благоевград честват 152-рата годишнина от рождението на Гоце Делчев

Благоевград ще означи 152 години от рождението на Гоце Делчев с обред по полагане на цветя пред паметника на великия български бунтовник, оповестиха от общинския пресцентър. Церемонията е от 11:00 часа пред монумента. На нея ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на Гоце Делчев и ще бъдат рецитирани стихове в негова памет.

Гоце Делчев е роден на днешната дата през 1872 година в Кукуш. Благодарение на неговите старания Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) се снабдява със своята четническа войска, притегля в редиците си способни войводи и разпростира дейна активност в Одринска Тракия, напомнят от общинския прецентър. Гоце Делчев умира през 1903 година край село Баница в стълкновение с турците.

Паметникът на революционера на площад „ Македония “ в Благоевград е един от знаците на града от формалното му разкриване на 2 август 1955 година Върху постамента е апликирана плоча с известното му политическо верую: „ Аз разбирам света само като поле за културно състезание сред народите “.

Благоевград е неразривно обвързван с Гоце Делчев и с обстоятелството, че в двора на църквата „ Въведение Богородично “ е издигнал мемориал на Делчевия жанр, където почиват костите на негови сродници.

Почит към Гоце Делчев ще отдадат и жителите на града, който носи неговото име с полагане на венци и цветя на паметника на революционера на централния площад в Гоце Делчев, оповестиха от общинския пресцентър.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР