Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите на 19

...
Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите на 19
Коментари Харесай

В Нощта на музеите Благоевград ще покаже находки, открити на "Струма"

Благоевград се включва в Европейската нощ на музеите на 19 май с галерия с на археологически находки, открити при строителството на автомагистрала " Струма ".

В експозицията на " Автомагистрала " Струма " – Пътят към Европа. Покровник, Мощанец, Дамяница – археологически изследвания по лот 3 " са показани резултатите от изследванията на трите огромни обекта, разкрити по трасето на автомагистралата на територията на Благоевградска област.

Сред тях са Покровник и Мощанец – антични и късноантични селища от III-VI в., и Дамяница – праисторическо населено място от късния неолит до финалния халколит (втората половина на VI хиляди прочие Хр. до първата половина на IV хиляди прочие Хр.). Показани са най-интересните находки – над 400 броя, открити при избавителните археологически изследвания на трите обекта.

От Мощанец са експонирани напълно непокътнати стъклени съдове, глинен обреден съд – кернос, открити в некропол от римската ера, както и украшения - пръстени, стъклена бронзова гривна, фибули, и монети от Късната древност. Специален интерес съставляват бронзовите пръстени с геми от червен камък.

В експозицията от Покровник са изложени глинени съдове, лампи, красиви антропо- и зооморфни приложения върху съдове, оловни тежести за рибарска мрежа, тежести за отвесен тъкачен стан, украшения и монети. Специален интерес заслужават военната тапия и огромният бронзов щемпел за самун.

Находките от Дамяница са групирани в 5 тематики: " поданици ", " занаяти ", " мода ", " ритуали и знаци " и " Аз съм човек и нищо човешко не ми е непознато " - известна фраза на римския стихотворец Публий Теренций. Подготвен е и специфичен ъгъл с интерактивни игри, предопределени за дребните гости.

Проучванията на обектите се финансират от оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година и са осъществени по контракт сред организация " Пътна инфраструктура " и Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките с присъединяване на археолози от Регионалния исторически музей - Благоевград.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР