Благоевград се превърна за ден в столица на България -

...
Благоевград се превърна за ден в столица на България -
Коментари Харесай

/Обзор/ Благоевград сведе глава пред делото на Гоце Делчев и отбеляза 150 години от рождението на революционера! 


Благоевград се трансформира за ден в столица на България - 150 години от рождението на великия бунтовник Гоце Делчев! За да отдадат респект към славното му дело, в регионалния център дойдоха президентът Румен Радев, министър-председателят Кирил Петков, евродепутати и народни представители, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, началникът на защитата адм. Емил Ефтимов, краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония в България.
В честванията участваха кметът на Благоевград Илко Стоянов, регионалният шеф Валери Сарандев, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, кметове от благоевградска област, секретарят на Общината Дейвид Арабаджиев, основният проектант на Общината арх. Иван Шумков, общински съветници, шефове на дирекции към Община Благоевград, представители на политически партии и културни институции в региона, представители на образователни заведения, чиновници на общинска администрация, общественици и жители.
„ Живеем във времена, които непрекъснато ни подлагат на тествания. Да, тестванията пред нас са разнообразни от тези по времето на Гоце Делчев, само че неговият образец ни демонстрира по какъв начин би трябвало да се уповаваме на вярата и вярата, и непрестанно да работим за превъзмогване на компликациите и добруването на хората. Заедно! Неговите думи: „ Отцепленията и разцепленията по никакъв начин да не ни плашат “, ни направляват по какъв начин би трябвало да преодолеем разликите и дружно да изградим едно по-добро бъдеще. Време е да градим мостове и да търсим, това което ни сплотява, а не да горим мостове и да издигаме стени, тъй като, както споделя Гоце Делчев „ Където и да се намираме ние живеем духовно свързани един с различен, свързва ни общият дълг към нашия народ, комуто непринудено сме се обрекли да служим “, сподели в част от словото си кметът Стоянов.
Думата бе дадена на премиера Кирил Петков, който се обърна към жителите и гостите на Благоевград.
„ Много хора споделят, че историята би трябвало да се чете и би трябвало да се знае, само че не би трябвало да се не помни. Това е по този начин! Историята би трябвало да се схваща, а героите да се почитат и да се схващат техните хрумвания и завещания. Затова не би трябвало да забравяме, че Гоце Делчев е знак на свободата! Той е човек, който ясно схваща вредата от шовинизма. Не би трябвало да забравяме, че Гоце Делчев посвети живота си на битката против деспотизма. “ сподели Кирил Петков в част от словото си.
Тържествена тирада имаше и от президента на България Румен Радев.
„ В историческата памет на нашия народ има събития, които постоянно ще ни изпълват с национална горделивост. Има персони, които още приживе се трансфораха в митове. Българи с непреклонна воля, родолюбие и безрезервност, чийто живот и дело не се побират в граници и столетия. Само месеци след възкресението си през 1878 година Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия още веднъж хвърлени под иго. Но Берлинският конгрес не съумя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в личните сили да отстояват правото си на заслужен живот, нито вярата за независимост. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация одобри заветите на Васил Левски и продължи битката, в която вечно блестящо ще свети името на Гоце Делчев. Първият измежду тези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя. И като преподавател на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното учебно заведение в София и деятел на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На огромната концепция, че един път извоювана, тази независимост ще бъде притежание както на българите, по този начин и на всички народности в тази земя. “, сподели Румен Радев.
Честванията започнаха с празнично шествие, което потегли от постройката на Съдебна палата и стигна до пл. „ Македония “. В него се включиха всички публични лица, следвайки 10 метров български трибагреник. Програмата продължи с обред по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. С военни почести бе посрещнат и Президентът на Република България. По време на церемонията прозвуча и химнът на Р България. Военно формирование 26 400 отдаде своята благодарност към идеологът Делчев, като с церемониален марш мина през площад „ Македония “. Участие в събитието взеха още Национално сдружение „ Традиция “ – районен клон “Георги Измирлиев-Македончето”, Сдружение „ 14-ти пехотен македонски полк “ и други Представители на НД „ Традиция “, пременени като войводи поведоха празничното шествие, като съумяха да пресъздадат част от атмосферата от времето на великия и паметен Гоце Делчев.
Един извънреден свършек на честванията във връзка 150 години от рождението на Гоце Делчев, сложиха създателите от отбор „ Пирин “.

П.Колев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР