Благоевград. С ритуал по полагане на цветя и венци пред

...
Благоевград. С ритуал по полагане на цветя и венци пред
Коментари Харесай

Благоевград: С ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев обществеността в града почете 142 години от гибелта му

Благоевград. С обред по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира на площад „ Народния будители “ в Благоевград обществеността уважи 142 години от гибелта му, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пирин . Официални посетители на събитието бяха заместник-областният шефове на Благоевград – Иван Стоянов, Иво Николов, заместник-кмет на Община Благоевград, представители на Общински съвет – Благоевград, на Военно формирование 26 400, военнослужещи от състава на военното формирование, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, шефът на Регионална библиотека „ Димитър Талев “ – Благоевград Райка Христова, представители на политически партии, културни дейци, историци, общественици и жители. Отбелязването на годишнината от гибелта на Ботев стартира тъкмо в 11000 часа с едноминутно безмълвие, след което прозвуча и химнът на Република България. Рецитал, отдаден на революционерът, журналист и държавник Христо Ботев изнесоха ученици от класа по литературно четене в Благоевград. В словото си те показаха, че дата 2 юни събира в себе си предишното, сегашното и бъдещето и ни трансформира в единно цяло, в една вяра, в един порив.

„ На този ден ние се прекланяме пред подвига на Христо Ботев – гениалният стихотворец, журналист, бунтовник, родолюбец и просветник. Прекланяме се пред паметта и саможертвата на неговите четници и хилядите безимени герои, които трансформираха ориста на България. Ботев въплъщава величието на българския народен гении, той е знак на битката против всяка неправда, на националната героизъм и на българската всеотдайност “, споделиха още в своя рецитал възпитаниците от класа по литературно четене.

Отдаването на всенародната респект към паметта на Ботев и починалите за свободата на България в Благоевград, а и в цялата страна ще продължи в 12.00, когато ще бъде излъчен акустичния сигнал „ Въздушна заплаха “ в продължение на две минути.

Христо Ботев е една от най-ярките персони в българската история. В Румъния той приготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за експлоадирането на въстанието, четниците потеглят от Гюргево към България, качвайки се на кораба „ Радецки “. На 16 май 1876 година те принуждават капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се насочат към Балкана. На 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола противников патрон пронизва Ботев при последното стълкновение на неговите четници във Врачанския балкан.

Ливия НИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР