Благоевград. С изпълнението на проекта Социална инфраструктура за услуги за

...
Благоевград. С изпълнението на проекта Социална инфраструктура за услуги за
Коментари Харесай

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: С проекта „Социална инфраструктура за услуги за деца“ осигуряваме по-добри условия за деца със специфични потребности

Благоевград. С осъществяването на плана „ Социална инфраструктура за услуги за деца “ осигуряваме по-добри и по-комфортни условия за деца със характерни потребности. Това сподели по време на откриването на трите нови услуги в Благоевград кметът на Общината доктор Атанас Камбитов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пирин . „ Това е следващият план, който Община Благоевград осъществя, а броят им към този момент може би е трицифрено число. Този план обезпечава интегриран метод. Финансира се от Оперативна програма „ Региони в напредък “ с ръководещ орган Министерство на районното развиване и благоустройството, а по-късно услугите ще бъдат финансирани по Оперативна програма „ Човешки запаси “ с ръководещ орган Министерство на труда и обществената политика “, съобщи той. Д-р Камбитов уточни, че това е вторият сходен план, като първият са обществените жилища. По думите му с осъществяването на този план се обезпечават по-добри и по-комфортни условия за деца със характерни потребности. Той акцентира, че тези деца се нуждаят от доста грижи, внимание и обич, а в същия миг оказват помощ и на техните родители, тъй че да се оправят с компликациите и провокациите.
Кметът означи, че Община Благоевград е водач по даване на обществени услуги в Югозападна България и благодари на министър Бисер Петков, за това, че постоянно са получавали и поддръжка и помощ от Министерството, когато това е било належащо.
Министър Бисер Петков съобщи, че тези три центъра са част от 112-те нови обществени услуги, които са планувани за създаване според обновената Карта на услугите, която е част от обновения проект за деяние, признат през 2016 година за осъществяване на националната тактика „ Визия за деинституционализация на децата в България “. „ Радвам се, че Благоевград е измежду първенците, както във всички планове, като следва Общината да кандидатства по процедурата, която е част от Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “, където са планувани средства за застраховане на обществените услуги до 2023 година, след което тези услуги следва да бъдат признати като държавно делегирани действия. 55 млн. лева са планувани за този съставен елемент от оперативната стратегия “, разяснява той. Според министър Петков това е забележимият израз на нещо, което към този момент 8 години се осъществя в България – деинституционализацията на децата в страната.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР