Благоевград продължава да е на първо място по заболеваемост като

...
Благоевград продължава да е на първо място по заболеваемост като
Коментари Харесай

Критична ситуация с Covid-19 в Благоевградско

Благоевград продължава да е преди всичко по заболеваемост като брой позитивни проби, съотносими към брой поданици на региона. Данните за през днешния ден сочат 2314 позитивни проби на 100 хиляди души население. Новите случаи са със 120 по-малко от предния ден, когато бяха 907. Ковид центровете и болничните лаборатории регистрират сред 72 и 74%положителни резултати от всички направени проби, заяви БНР.

Болниците към този момент усещат първите съществени признаци на напън от следващата вълна, въпреки и множеството инфектирани да се лекуват вкъщи, а тежките случаи да не са доста, 80% от коронавирус леглата са запълнени, а интензивните са цялостни съвсем 60 на 100.

Ковид зоните в региона са единствено две - в Петрич и Гоце Делчев. Там хората към този момент си заплащат сами тестванията, защото безплатните са свършили.

Все повече деца се заразяват и разболяват. В държавната болница в Благоевград има коронавирус бранш и в детското поделение, само че тежките случаи се насочват към София. Учениците се тестват единствено един път седмично - в понеделник, при позитивен резултат се карантинират всички от класа.

Като доста тревожна дефинираха обстановката в Петрич на съвещание на спешния щаб. Предложението на кмета Димитър Бръчков е там учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн образование.

„ Над 1300 възпитаници отсъстват сега от учебно заведение, над 80 учители също са отвън учебно заведение. Имаме учебни заведения, където сега над 30% от учителите отсъстват “, разясни отрасловият заместник-кмет Нина Попова.

Областният шеф Валери Сарандев е извикал на незабавно съвещание управлението на РЗИ. Според лекарите от здравната ревизия нещата няма да се овладеят без смяна на ограниченията.

По информация на БНР карантинираните чиновници в държавни и общински институции са доста.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР