Благоевград. Първият национален турнир по Шоудаун бе открит днес в

...
Благоевград. Първият национален турнир по Шоудаун бе открит днес в
Коментари Харесай

Благоевград: Започна Първият национален турнир по Шоудаун в града

Благоевград. Първият народен шампионат по Шоудаун бе открит през днешния ден в Благоевград. В него вземат участие хора със зрителни увреждания, а главната цел е да се затвърди ползата към спорта у хората в неравностойно състояние. Това оповестиха от пресцентъра на Община Благоевград. Турнирът е проведен от Община Благоевград и Сдружение „ Пирин Спорт 2013 “, който сe финансира благодарение на Общината.
Участници от всички краища на България бяха приветствани с добре пристигнали. От името на кмета на Община Благоевград бе прочетен приветствен адрес, в който се споделя: „ Горди сме, че Благоевград е хазаин на Първия народен шампионат по Шоудаун. Фактът, че през днешния ден тук има над 20 участници от разнообразни градове на България, значи, че този спорт има бъдеще и то дава обещание първенци. Искам да благодаря на всички Вас за напъните, работата и желанието, с което се провежда шампионата и за присъединяване в него. Ще продължим да работим и да се гордеем, че спортът в Благоевград се развива на разнообразни равнища и дисциплини. Община Благоевград ще продължи да поставя старания в поддръжката и обезпечаването на условия за хората с увреждания. Спортът възпитава и учи на дисциплинираност, спортът построява характери и персони. Пожелавам триумф на шампионата и помнете олимпийския принцип на Пиер дьо Кубертен, че най- значимо е присъединяване! Пожелавам Ви мощен дух и спортсментска игра! “
На собствен ред Любомир Траянов, ръководител на Сдружение „ Пирин Спорт 2013 “ сервира своите възторженостти от името на състезатели, съдии и посетители по тази причина, че кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов е взел драговолно тази самодейност и тимовете са посрещнати извънредно задушевно и топло. Изказаха своите благодарности за изискванията, които Общината като уредник и хазаин на надпреварата е предоставила на участниците в първия народен шампионат по Шоудаун.
Шоудаунът е спорт за незрящи, който може да се оприличи на тенис на маса. За разлика от тениса на маса, ударите при шоудауна се вършат с бата. Топчето е по-голямо, то се търкаля по масата и издава характерен тон, по който играчите се ориентират къде се намира то. Играта е налична и за зрящи, тъй като всички участници си поставят маски на очите.Целта е хората с остатъчно зрение да нямат преимущество. Размерите на масата са 365 см на 120 см. Играе се с хилки (бата), които са необятни и плоски, а задачата е посредством удар да се вкара топчето в противниковия джоб на масата. Играе се до 11 точки, както и в тениса на маса. Състезателите се редуват с по два сервиза, а за попаднала топка в джоба се присъждат по две точки.
Първият народен шампионат по Шоудаун е следващата спортна самодейност, която се осъществя, с помощта на целенасочената политика на кмета на община Благоевград доктор Атанас Камбитов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР