БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на „Труд“„След решението на Министерски съвет за

...
БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на „Труд“„След решението на Министерски съвет за
Коментари Харесай

Министър Нено Димов: След решението на МС на ход е община Банско относно втората кабинка

БЛАГОЕВГРАД. От кореспондента на „Труд“

„След решението на Министерски съвет за смяна в Плана за ръководство на Национален парк “Пирин “ на ход е общината. Сега тя има задължението да създаде организационен проект за ски зоната, в който ще има екологични оценки и който ще премине през процедурите за Оценка на въздействието върху околната среда. Втора стъпка е прекосяването към капиталово желание. В оптимално къс период общината ще предприеме дейности за разработване на този организационен проект. “ Това сподели Нено Димов, министър на околната среда и водите, на брифинг в Банско. Той дойде в курорта и организира работна среща с кмета на града Георги Икономов, с ръководителя на Общински съвет Петър Баряков, с общински съветници, както и с представители на сдружението „ Бъдеще на община Банско “ и представители на туристическия отрасъл и на концесионера.
 img_0731  img_0736  img_0737  img_0738  img_0734  img_0733
Държа да кажа, че изказванията на протестиращите еколози, че 48% от Пирин планина ще бъдат изсечени и застроени, са цялостен парадокс, акцентира министър Димов. Разрешава се строителство единствено в 2 % в парка в Банско и 0.6 % в Добринище. Разрешението е единствено за спортна инфраструктура, никакво друго строителство – нито хотели, нито заведения за хранене.

Устройственият проект на общината предстои на екологична оценка, а съответните капиталови планове също ще минат на екооценка, на публично разискване, с цел да се изкажат нужните мнения, сподели още министърът.

На 3 януари в 12 ч във фейсбук в лайф стрийм Нено Димов ще дава отговор на всички въпроси, с цел да се почисти неразбраната или преднамерено показаната информация.

Относно периода за старт и създаване на втората кабинка, министърът съобщи, че в случай че приемем, че няма да има обжалвания, и след прекосяване на процедури – Оценка на въздействието върху околната среда, оценка на капиталово желание, публично разискване, и след 30 -те дни за приемане на капиталовото желание, строителството надали ще стане за идващия сезон. Трябва да предвидим и вероятни обжалвания от страна на зелените, добави Димов.

Решението от 28 декември по никакъв метод не трансформира останалите елементи от Национален парк „Пирин“, като се изключи тези 2.6 %, за които е позволено строителство на спортна инфраструктура, добави още екоминистърът.

На въпрос допустимо ли е поради зелените да се тръгне на проверка на към този момент признатото решение, министър Димов съобщи: Аз диря баланс, а не компромис с всички. Говоря за баланс сред икономическото развиване на региона и опазването на околната среда. Развитието на Банско като ски дестинация може да развие и други региони в страната. Имаме опция за доста съществено развиване на ски туризма в страната и би трябвало да работим в тази тенденция, сподели Димов.

Кметът Георги Икономов посочи, че Банско, хората и всички поданици на района са същинските гаранти, с цел да няма изсичане на дървета повече, в сравнение с е нужно за втора кабинка. Той дефинира като погрешни изказванията, че признатото решение е незаконносъобразно.

Върховен административен съд в петчленен състав е постановил, че законът за предпазените територии позволява строителство на спортна инфраструктура в предпазените територии, изясни Икономов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР