Благоевград. Книгата Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“

...
Благоевград. Книгата Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“
Коментари Харесай

Георги Първанов, президент : Книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати“ представя активната ни позиция по Македонския въпрос

Благоевград. Книгата „ Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати “ показва по-активната ни позиция по Македонския въпрос. Това сподели по време на представянето на книгата „ Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати “ в Благоевград президентът на Р България (2002-2012 г.) Георги Първанов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Пирин . „ Когато сигнализирахме на нашия министър председател, че е нужна една по-активна позиция, той отговори сдържано положително и помня по какъв начин зам.-министъра на външните работи попита какво ще кажат западните ни сътрудници. От своя страна аз отговорих, че няма да спорим с тях, а просто ще извадим документите на консулите и дипломатите от Солун, Скопие, Битоля и това ще бъде нашият отговор “, съобщи той. Георги Първанов акцентира, че има чувството, че сме се предали и поради нечий различен интерес сме подготвени да се откажем от една идея, от един блян, който е бил движеща мощ в българското общество, в продължение на много повече от 100 години – от Освобождението насам.
Той напомни, че преди близо 2 години на центъра на Благоевград имаше празненство, на което участваха министър председателите Борисов и Заев, както и доста министри и депутати. Според него тогава те са говорили малко сдържано, само че правилно и ангажирано. „ Буквално на другия ден македонският министър председател Зоран Заев даде едно изявление за тяхна телевизия, в което съобщи безусловно, че Илиденското въстание е македонско, само че в случай че някой от българите желае, може да го празнува. Това звучеше доста провокативно и много жестоко, на фона на това, което видяхме ден по-рано. Тогава мнозина от българските политици реагираха остро. Историците също реагираха по този начин, само че полемиката не се разпростра и спря. Аз не бях сюрпризиран тогава, тъй като помня година преди този момент събитие – на 2 август 2017 година, в деня след подписването на контракта сред България и Македония, на паметника на Гоце Делчев Зоран Заев в наличието на нашия министър председател произнесе тирада, в която сподели, че 8 етноса означаваме това въстание, само че българите блестяха със своето неявяване. С други думи съгласно него българите нямат никакво отношение към Илинденско-Преображенското въстание. Няма по какъв начин да се съглася с това, тъй като 30 години се занимавам с Македонския въпрос и съм добре осведомен “, сподели още Георги Първанов.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР