Благоевград е сред най-замърсените с фини прахови частици населени места

...
Благоевград е сред най-замърсените с фини прахови частици населени места
Коментари Харесай

Благоевград е сред водещите градове по замърсяване у нас

Благоевград е измежду най-замърсените с фини прахови частици обитаеми места у нас. Причината - отоплението с твърди горива на огромна част от популацията. Още при започване на есенно-зимния сезон, хората употребяват дърва и въглища, а датчиците за замърсяване на общината минават допустимите граници на замърсяване.

И тази година Янка Калайджиева ще отоплява дома си с дърва. И макар че температурите през октомври остават високи, пали печката всеки ден от началото на есента:

" Топлинката си е друга с дървата, а климатик да ви кажа аз не го одобрявам. Не мога да разгадавам толкоз и единствено на ток, а в случай че спре токът и е студена зимата, не може да се разчита на това. Предпочитам си печката и дръвцата. "

На този декор концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Благоевград постоянно надвишава допустимите стойности.

" За страдание градът през зимния интервал има огромно замърсяване, заради потреблението на твърди горива за отопление ", сподели Дейвид Арабаджиев, секретар на община Благоевград.

Ноември и декември са били месеците регистрирани с най-високи равнища на нечист въздух за отминалата 2022 година. Тогава равнищата са били два пъти над допустимите.

Проблемът тревожи най-много родителите:

- Имам малко дете и желая да живее в екологично чиста среда и това да не му въздейства на дишането и да развива респираторни заболявания.

- Правителството би трябвало да намерения, да оказват помощ на хората, които не могат да се оправят с отоплението зимния сезон да преминат от твърдо гориво към различно такова.

Тази година от общината регистрират 20-процентно нарастване на броя на искащите да заменят печката за дърва с климатик по стратегиите за енергийна успеваемост. И се надяват да избегнат сериозните равнища на замърсяване на въздуха през идната зима.

Репортаж: Али Мисанков, Анатоли Костов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР