Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на

...
Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на
Коментари Харесай

Митрополит и петима свещеници ще донесат от Йерусалим Благодатния огън

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота (15 април), от българска църковна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан. Това сподели за Емил Велинов - шеф на отдела " Протокол " в Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия.

Българската църковна делегация ще участва на богослужението в храма " Възкресение Христово " в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

Благодатен или Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Емил Велинов също ще е в българската църковна делегация до Израел, в която ще са и петима свещеници. " Купили сме четири фенера, с които ще бъде пренесен Благодатният огън в България. Заминаваме на 15 април, в 4:30 ч., сутринта за Тел Авив, като ще пътуваме с държавния аероплан. Целта е да кацнем в 7:30 ч. и бързо да се придвижим, тъй като 80 километра е дистанцията от Тел Авив до Йерусалим. Там ще чакаме да " слезе " Благодатният огън и когато това стане, ще тръгнем бързо назад, тъй като с доста и огромни самолети идват църковните делегации от Русия, Гърция, Сърбия, Румъния. Искаме бързо да излезем след това от Йерусалим, тъй като Благодатният огън " слиза " на Божи гроб след 14:00 ч. и когато това стане, ще отидем на мястото, където ще са паркирани колите, с които ще пътуваме назад до Тел Авив. За цялата организация ще ни спомагат от българското посолство в Израел. Около един час ще е пътуването ни до летището в Тел Авив, ще преминем на него през инспекция и планираме да излетим най-късно в 17:30 - 18:00 ч., с цел да можем да кацнем на летището в София към 20:00 ч. ", изясни Велинов.

Той сподели, че на държавния терминал на летището в София, по традиция на Велика събота, ще чакат духовници от епархиите в страната, с цел да вземат парченце от Благодатния огън и да го занесат на вечерното свещенодействие в храмовете за Великден.

Емил Велинов посочи, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23:40 ч. фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където се чака богослужението да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е знамение, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос нормално от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се счита, че е било положено тялото на Спасителя за заравяне.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията ненадейно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим прекосявал " през ръцете " на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, отначало достроявана, само че Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че огънят не слязъл един-единствен път в самата черква, а към нея. Арменският патриарх през 1579 година подкупил султан Мурад, с цел да получи неговата черква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли отвън затворената черква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят по този начин и не слизал. Вместо това, като гръмотевица се запалил отвън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи към този момент могли да получат парченце от него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР