Благодаря за подкрепата за развитието на Варна! Защото всеки глас

...
Благодаря за подкрепата за развитието на Варна! Защото всеки глас
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних: Бюджет 2018 гарантира развитие на Варна 


„ Благодаря за поддръжката за развиването на Варна! Защото всеки глас „ за “ бюджет 2018 значи поддръжка за плановете, с които желаеме да продължим развиването на града “. Това съобщи кметът на Община Варна Иван Портних на сесия на Общинския съвет. Бюджетът на морската столица бе признат с 32 гласа „ за “.

През 2018 година Варна ще разполага с рекордните от 393,7 млн. лева, при непокътнати локални налози. „ Това е уравновесен и упорит бюджет, който неведнъж надвишава тези от предходните години. За съпоставяне – единствено инфраструктурните планове, които осъществяваме тази година, са на стойност към 162 млн. лева – съвсем колкото е бил бюджетът на Варна за 2012 година Последователни сме в целите, които си слагаме – туризъм, опазване на здравето, обществени действия, просвета, околна среда. Във функционалност „ Образование “ тази година бюджетът е повишен с близо 15 млн лева, ремонтират се 7 учебни заведения, 3 детски градини и 2 професионални гимназии “, сподели кметът. Той напомни, че в града се прави огромна инфраструктурна стратегия за поправки, консолидиране и облекчение на трафика във всички региони на града. В ход е и най-големият план на Варна – бул. „ Левски “, който по своята мащабност се равнява с построяването на Аспаруховия мост. Предвидени са средства за уголемение и поддържане на зелената система, за създаване на нов парк във „ Възраждане “, за уголемение и обновяване на Аспаруховия парк.

„ Има хора, които приказват, има и хора, които работят. Вярвам, че нашите съграждани вършат разлика и виждат действително резултатите от нашата работа. Очакват ни доста задания, само че аз съм сигурен, че ударното движение за възобновяване на Варна, което наложихме, освен ще се резервира, само че и ще се форсира “, сподели кметът Иван Портних.

Местните доходи са разчетени на 267,191 млн. лева и са над два пъти повече от средствата за делегирани от страната действия – 126,508 млн. лева Парите за обучение доближават 30 % от общата бюджетна рамка, те са с 14,7 млн. лева повече от предходната година и номиналният им размер е 118,579млн. лева Най-голямото перо е БКС – 162, 692 млн. лева, от които 116 млн. лева са за реорганизация и рехабилитация на уличната мрежа. Исторически значими обекти с десетилетна история са пробивът на бул. „ Левски ” до езерния път, пробивът на бул. „ Сливница ” до Метро, автомобилната рампа на автомагистрала „ Хемус ”, новото трасе на ул. „ Мара Тасева ” и „ Първи май ” в Аспарухово, пробивът на тролейната ул. „ Рачинска ”.

За обезщетяване на притежатели на земя и здания, които ще бъдат отчуждени поради най-мащабните инфраструктурни обекти, бюджетът планува рекордните 31 млн. лева За опазване на здравето в общинския бюджет са заложени близо 20 млн. лв.. 2,6 млн. лв. от тях ще получат три варненски лечебни заведения. За болничното заведение по акушерство и гинекология „ Проф. доктор Димитър Стаматов “ – Варна са планувани 1,3 млн. лв., част от които ще бъдат вложени в поправки и инсталация. МБАЛ „ Св. Анна “ ще вложи средствата от общината в ремонт на родилното поделение и на неонатологията и ще купи нови принадлежности за клиниката по ортопедия и травматология.

Онкоболницата ще се снабди с нова лапароскопска и ендоскопска инсталация. Финансовото подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 година С повече от 15,5 млн. лв. ще разполага Варна за обществено обезпечаване, подкрепяне и грижи. С част от тези пари ще бъдат направени поправки в дома за остарели хора „ Гергана “ и дневния център за деца и младежи с умствена назадничавост „ Св. Йоан Златоуст “. Историческо достижение в обществената политика на общината е изравняването на стандартите за финансиране на локалните с държавно делегираните действия.

За поредна година в хазната са заложени средства за доплащане на абонаментите карти за градски превоз на пенсионерите, учениците и хората с увреждания. За тази обществена облага общината е заделила 8,2 млн. лв.. Извън бюджетната макрорамка са още над 80 млн. лева, които ще бъдат привлечени по европейски стратегии и планове, с което средствата за развиването на града доближават половин милиард.

Сред най-значимите са рибарското пристанище в Аспарухово за 16 млн. лева, рационализация на учебни заведения и детски градини и читалища за над 14 млн. лева, 7,163 млн. лева за ремонт на постройката на филиала към трагичния спектакъл, 9,779 млн. лева за развиване на туристически атракции и други

Д-р Янко Станев:

„Първото усещане по време на дебатите в пленарната зала за бюджета е нахлуване в детайлностите, което демонстрира сериозен прочит, въпреки и не всички детайлности да са до дъно избистени. Например – не съм склонен с тезата, че „ Хидрострой ” е монополист. Такава теза се нуждае от доказателства, от числа, от които да излиза наяве какъв брой % от индустриалния дял, обвързван с бюджета на общината, се пада на тази компания. Ако би трябвало да се концентрирам върху понятието монополист, се вижда че…да не кажа кажа акция по омаскаряване, само че е неточно подстрекателство. Това оклеветяване не оказва помощ на Варна, макар доброжелателността на някои изявления. Аз деликатно чувам опозицията и ми е по-полезна, с цел да се поправям.

И в комисията си признах, че се блазня да желая увеличение на макрорамката на бюджета, тъй като виждам капацитет в събираемостта. Към момента приходната ни дирекция се оправя добре, имаме 28 млн. вземания от длъжници на общината, които са двойно понижени от оная огромна цифра. Даже предложих да увеличим числеността на специалистите, които събират борчовете.
Последната тематика на коментара ми е АГ болница. Многократно съм заявявал, не ме карайте да разясня сътрудници.

Но ви приканвам да спрете – по същия метод, по който говорите в този момент за проф. Ковачев и задълженията на здравното заведение, след време от тази естрада ще говорите противоположното. Да ви напомня действителността – през февруари 2016 година,когато той оглави АГ болничното заведение, задълженията бяха над 40 хиляди лева, а предната година през юни бяха 120 хиляди лева и знам по какъв начин доктор Минков е съумял до края на годината да ги понижи. Защото има положителни и неприятни месеци в болничното заведение, няма задоволително раждания, финансирането на клиничните пътеки не стига до средата. От година на година има с по 100 раждания по-малко.

Не съм бранител на никого персонално, само че в случай че създадем една сравнителна таблица с цените на тока, фонда работна заплата, с осигуровките и за всички останало, е ясно от кое място се натрупат такива отговорности, още по-ясно е, че политиката в помощ от подобен темперамент е предварителна защита. Как, кажете ми, ще създадем почтени възнагражденията на акушерките и на докторите. Не споделям позицията за писма до прокуратерата за лечебните заведения. Това не е бакалия, а болница! Защитавам ги, както преди време защитавах окръжна болница, както след това лечението. Мисля, че за това съм изпратен тук.

За бюджета – погледнете показателя за бистрота, скалите са разнообразни само че той се движи сред 60-70 %. Това равнище ни слага в топ 5 в България, а персоналното ми мнение е, че даже сме №1. Може би са малко изявленията на жителите, ще се научат, може би би трябвало тук да са икономисти, академични преподаватели.

Индексът за сходство със Закона за обществените финанси, също е забележителен. Много неща евентуално не сме свършили, само че да се срамим без причина и да си отхвърляме достиженията, няма да го приема. Други по-специфични неща като диагностичните системи за надзор и граничните системи за ранни предварителни защити също са показателни. Това е праволинейно следвана линия от бюджетарите всеки подробност да е координиран с нормата. В него има голяма предварителна защита.

Винаги съм харесвал показателя на стратегическата сигурност. Той обаче мъчно се пресмята в България, тъй като е обвързван с държанието на хора, които се занимават с политика. В нашия бюджет има освен политическа сигурност, има едно повдигане на летвата, което слага администрацията и кмета под едно голямо напрежение.

Бизнесът съгласно мен харесва това ръководство на града и на финансите му. И съгласно мен градът се развива доста по-интензивно, по-равновесно и би трябвало да носим самочувствието, че сме част от всичко това. Благодаря на всички, които са създали този бюджет, правя оценка напъните, благодаря и на тези, които го поддържат.“

live.varna.bg

dnesplus.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР