Благодаря Ви много, г-н министър-председател, уважаеми Кирил,Благодаря Ви за много

...
Благодаря Ви много, г-н министър-председател, уважаеми Кирил,Благодаря Ви за много
Коментари Харесай

Изявление на председателя Фон дер Лайен относно плана на България за възстановяване и устойчивост

Благодаря Ви доста, господин министър-председател, уважаеми Кирил,

Благодаря Ви за доста топлото посрещане. Това е началото на деня тук. Очаквам с огромно неспокойствие нашето посещаване в Софийския университет. Знам, че този университет е мястото, където най-ясно се виждат високите достижения на България. Двамата доста сме разговаряли за нуждата от съчетаване на високите научни достижения с бизнес бранша, с цел да се разработят артикули, които по-късно в действителност могат да обезпечат пазарна стойност. Знам, че има планове, които са изключителни, новаторски, това са съответни планове — да вземем за пример сателитната технология, по отношение на която имаме доста упования. Такива нововъведения са от значително значение, с цел да запазим устойчивостта и конкурентоспособността на нашата стопанска система и нашето общество. Затова чакам с огромно неспокойствие да видя нововъведения, основани в Европа — и тук става дума за наши лични нововъведения, да вземем за пример за сигурни технологии — скъп актив в един все по-неспокоен свят.

Това, несъмнено, изисква вложения. Ето за какво през днешния ден сме тук с NextGenerationEU, нашия огромен проект за възобновяване на стойност 800 милиарда евро, който предложихме за модернизиране и реформиране на нашия континент за бъдещите генерации след пандемията. Във връзка с NextGenerationEU имаме три целта. Един от тях е Европейският зелен пакт – сега, несъмнено, мощно преобладаваща е тематиката за чистата сила. Тъй като става въпрос освен за чиста, само че и за сигурна сила, самостоятелна сила. Това е от изгода както за климата, по този начин и за нашата самостоятелност. Втората тематика е цифровизацията. А третата тематика, по отношение на която влагаме, е да подготвим нашите общества да бъдат по-силни и по-устойчиви.

Затова през днешния ден Европейската комисия дава зелена светлина на проекта на България за възобновяване и резистентност. Това е незабравим проект. Почти 60 % от проекта е в поддръжка на екологичния преход. Това е значително и, несъмнено, добре пристигнало. Защото в Европейския съюз се нуждаем от България по пътя към индиферентност във връзка с климата. И в случай че мога да изтъквам няколко образеца за същността на този проект в границите на Европейския зелен пакт: Това е да вземем за пример декарбонизирането на производството на електрическа енергия със наложителни прагове за излъчванията от въглища. Това е увеличение на потреблението на възобновимите енергийни източници и на съхранението на сила — доста значима тематика. Това е реформиране на пазара на електрическа енергия, вложения в интелигентни мрежи, а всички ние знаем какъв брой значимо е това в актуалните времена. Това са вложения в увеличение на междусистемните връзки с Румъния и Гърция, което също е доста значимо за диверсифициране на енергийните доставки, с които разполагаме. Така че към този момент да не бъдем подвластни от съветските въглища, газ и петрол, а да правим диверсификация с ориентиране към надеждни снабдители. Почти 1 милиард евро са предопределени за енергийно саниране и крупни вложения в чиста подвижност, в това число електрически коли. Както виждате от образците, това е удивително.

Втората тематика е цифровият преход. В това отношение проектът подсигурява, че публичните услуги стават по-достъпни и по-ефективни посредством цифровизация. Планът подсигурява съществуването на съгласуваност в цялата страна посредством разширение на достъпа до високоскоростен интернет и в селските райони; а също по този начин се основават подобаващи условия за развиването на 5G. Наистина е извънредно значимо цялата страна да бъде обвързвана, цифровизирана; знаете, че това е една от главните тематики за бъдещето. Почти 450 млн. евро ще бъдат ориентирани към придобиването от българските студенти и българските служащи на нужните цифрови умения за работните места на бъдещето. По този метод българският проект дава отговор на доста строгите условия и критерии, които взаимно сме определили. Той съчетава вложения за екологичния и цифровия преход с промени на структурните провокации, пред които сме изправени. Една от отличителните му черти е укрепването на схемата за най-малък приход и поддръжката за най-уязвимите. Смятам за доста значима тематика и това, че в проекта се обръща внимание на дефицита на здравни експерти в цялата страна. Във връзка с пандемията научихме какъв брой значимо е да имаме тези експерти на първа линия. Освен това с проекта се укрепват институциите и се вкарват широкообхватни ограничения за битка с корупцията. Вие го споменахте. Аз персонално доста се веселя да видя в този проект, че също по този начин обръщате внимание на децата, на техния достъп до обучение. Възможността на 4-годишните и по-големите деца да получат предучилищно обучение дефинира техния предстоящ живот, достъпа до обучение.

Одобрението ни през днешния ден е значим стадий към отпущането на 6,3 милиарда евро през идващите години. Това е 10 % от Брутният вътрешен продукт. Но бих споделила, че това никога не е краят на едно пътешестване. Това е началото на пътуването. Очаква ни доста потребна работа. Разбира се, Комисията постоянно е подготвена да окаже поддръжка.

Но преди да Ви предам оценката на Комисията, позволете ми да Ви благодаря и да благодаря на българския народ за Вашата изключителна благотворителност към украинците, които бягат от войната в Украйна. Вие сте приели повече от 130 000 бежанци във вашата страна; доста от тях остават тук. И защото не знаем сигурно по кое време ще свърши спорът, значимо е да активизираме всичките си старания, с цел да помогнем на бежанците и на вътрешно разселените лица. Знаете, че разполагаме с гъвкави европейски фондове, тъй че можете неотложно да се възползвате от тях за покриване на разноските за бежанците. Има още една стъпка, която ще предприемем — с онлайн проявата за вдишване на задължения, която назоваваме „ Да се надигнем в отбрана на Украйна “. Проявата, която проведох дружно с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо, ще се състои във Варшава тази събота. Искаме да обединим света, с цел да поемем ангажимент за украинските бежанци в Украйна и отвън Украйна. Знам, че мога да разгадавам на приноса на България към това световно изпитание за взаимност. Вие вършиме доста тук в България и желая това да бъде почетено. Без повече закъснение ще предам оценката на Комисията на проекта на България по NextGenerationEU.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР