Благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни да обсъдим

...
Благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни да обсъдим
Коментари Харесай

Още 14 партии и граждански сдружения се присъединиха към действията на БСП за честни избори

Благодаря ви, че се отзовахте на поканата ни да обсъдим опциите си да обединим старания за осъществяване на почтени избори. През годините сме били очевидци на злоупотреби с избори, на операция на вота, на всяване на боязън у хората, потребление на корпоративен и платен избор. За нас е извънредно значимо да потърсим и вашата поддръжка и ние да подадем ръка - и дружно, съгласно своите благоприятни условия, да осигурим протичането на почтени избори.
С тези думи се обърана водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към присъстващите представители на политически обединения и НПО-та във втората среща, инициирана от социалистите за основаване на общ фронт за почтени избори. Вчера стартираха първите диалози, на които участваха 20 пратеници на организации с нестопанска цел и политически партии.

Във втория ден на поредицата срещи Корнелия Нинова срещна присъстващите с парламентарните начинания на левицата - импортирани две оферти за промени в Изборния кодекс по отношение на обезпечаване на видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протокола в деня на вота. Социалистите упорстват още за видеозапис, който да може да се употребява в съда като доказателство при оборване на резултата или сигнали и подозрения за злоупотреби, както и предаване на този развой онлайн сега на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

Активна регистрация на гласоподавателите, с цел да бъдат изчистени " мъртвите души ", е второто предложение за смяна в Изборния кодекс.

" Когато сме повече с едно и също искане, сме по-силни. Освен парламентарните механизми ви предлагаме да обсъдим съдействието си в изборния ден ", уточни Нинова и разяснява, че могат да си сътрудничат за редом броене с извънпарламентарните партии и Неправителствени организации.

" Нашата цел е връщането на доверието в изборния развой и в институциите. Чрез тези гаранции бихме желали да успокоим хората, че гласът им ще бъде регистриран по този начин, както е подаден. Само високата изборна интензивност може да обезсмисли купения и корпоративен избор ", акцентира още водачът на българските социалисти.

" Вчера се срещнахме с 20 политически партии и цивилен сдружения, през днешния ден сме 14. Ще имаме още една трета среща, защото има и други цивилен сдружения и по-малки партии, които обявиха предпочитание да се включат в този развой. Важно е да уточним, че това не е предизборна коалиция, нито коалиция за следизборно ръководство. Това е надпартийна цел - почтени избори ", сподели още Нинова. Тя изрази и мнение, че партиите би трябвало да се съсредоточат върху това да разсеят внушенията, че гласоподаване е рисково:

" Трябва да успокоим хората - гласуването не е по-опасно от ходенето до магазина ", ръководителят на Българска социалистическа партия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР