„Благодаря на България, която е добър, приятелски настроен съсед. Историята

...
„Благодаря на България, която е добър, приятелски настроен съсед. Историята
Коментари Харесай

Вицепремиерът на Косово: Благодаря, България! Имаме ресурс да развием икономически отношения

„ Благодаря на България, която е добър, другарски надъхан комшия. Историята ни свързва с добросъседски връзки през годините. Вие сте една от първите страни, които признаха нашата самостоятелност и ние оценяваме това и също ви поддържаме. Разговаряхме с посланика на Косово в София, че можем да създадем доста взаимни неща - в културен и в стопански аспект. Имаме запаси да развием стопански връзки сред двете страни. “ Това съобщи вицепремиерът на Косово Емилия Реджепи по време на четвъртата конференция „ Западни Балкани “. Събитието се провежда от фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е Ангел Джамбазки. Съорганизатори са полският „ Варшавски институт “ и унгарският „ Институт за външни работи и търговия “.

„ Искам да обърна внимание, че във всички диалози, в дебатите в Европейския парламент Република Косово несправедливо остава настрана от огромния диалог. Населението в Косово е може би най-проевропейски настроеното. И най-незаслужено страда от тежки брюкселски двоен стандарт и двуличие. Пример за една неправда е безпределно бавената визова либерализация във връзка с косовските жители. Всички критерии, които бяха изискани от страната, бяха изпълнени неведнъж от обществото и държавното управление на Република Косово. Това е извънредно нездравословно, тъй като насажда справедливо отчаяние и удивление у косовските жители “, съобщи българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

„ За мен е огромна чест да участвам на срещата на върха за Западните Балкани в София и да отправим известие за другарство и нови промени по пътя за присъединение към Европейски Съюз. Косово е с много младо население, което има потребност от независимост на придвижване. По този въпрос сме дискриминирани. Като страна сме изпълнили всички критерии, които Европейската комисия е изискала от нас. Изключително е значимо, че имаме вашата поддръжка “, добави вицепремиерът на Косово.

„ Като ново държавно управление, отпред с премиера Албин Курти, като изцяло некорумпирано, извънредно чисто държавно управление, което завоюва голямо доверие, сме сигурни, че ще решим процеса на либерализация по най-хубавия вероятен метод. Това е демократично и доста устойчиво държавно управление. Сред целите ни е да се борим против корупцията и проведената престъпност. Наш приоритет е и оправянето с пандемията като световен всемирски феномен и считам, че управляваме доста добре този проблем. Но в това време е доста значима и икономическата непоклатимост на нашата страна по време на пандемията.

В този смисъл насочвам апел и молба към всички вас, представители на Европейския парламент и интернационалните фактори, да ни помогнете в устрема ни да получим фондове за икономическо стабилизиране. Ние сме разполагаем и продължаваме разговора сред Косово и Сърбия за признание и почитание. Смятам, че би трябвало да построяваме и поддържаме добросъседски връзки с всички и това е пътят ни напред към Европейския съюз.

Мога да кажа с горделивост, че Косово е мултиетническа страна - с огромна популация от албанци, само че и страна за всички нации - за сърби, за босненци, за македонци, за хървати, за българи... Равноправна за всеки, който се счита за част от косовското общество. Някои представители в Брюксел би трябвало да знаят, че Косово е страна на мира и стабилността. Страна, която почита другите нации и култури. Ние приказваме разнообразни езици и желаеме да живеем равноправно с всички, да почитаме и почитаме всички “, сподели още Емилия Реджепи.

По време на конференцията беше показана най-новата самодейност на комисар Мария Габриел, ориентирана към задълбочаване на съдействието със Западните Балкани - Програмата за Западните Балкани в региона на нововъведенията, научните проучвания, образованието, културата, младежта и спорта. Стартът на тази основна самодейност на българския еврокомисар бе даден през октомври на срещата на върха в Бърдо сред водачите на Европейския съюз и на шестте сътрудници от Западните Балкани.

„ Ако би трябвало да дефинирам главната цел на самодейността в една дума – то това е „ поддръжка “. Подкрепа за младежите, за гениите, за бъдещето на района. Подкрепа за справяне с общите провокации, като екологичния и дигитален преход, които изискват общи старания и общи решения “, се споделя в позиция на Мария Габриел.

В конференцията участваха още еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархеи, специфичният представител на Европейски Съюз по разговора Прищина – Белград Мирослав Лайчак, евродепутатите Анна Фотига, Ладислав Илчич и Ларс Патрик Берг, високопоставени специалисти.

Проведе се и кръгла маса за „ Бъдещето на Западните Балкани “, в която се включиха млади политически водачи и представители на Европейската младежка мрежа за народна власт.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР