Благодарствен молебен за 90-годишнината от рождението на княгиня Мария Луиза

...
Благодарствен молебен за 90-годишнината от рождението на княгиня Мария Луиза
Коментари Харесай

Благодарствен молебен бе отслужен в памет на княгиня Мария Луиза

Благодарствен молебен за 90-годишнината от рождението на княгиня Мария Луиза беше отслужен през днешния ден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от Пловдивския митрополит Николай дружно с митрополити от Светия синод и с епископи от Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).
 княгиня Мария Луиза
" Всяка година си пристигам в България, поради COVID-19 не можах да си дойда преди, само че е огромна наслада за този празник и за 90-ия ми рожден ден, който към този момент не е смешка ", показа пред публицисти княгиня Мария Луиза, приемайки в храма поздравления от пристигналите да я почетат и да й подарят цветя за празника.

В края на благодарствения молебен Пловдивският митрополит Николай насочи слово към княгиня Мария Луиза и й връчи подарък - икона на Света Богородица, която е от българския патриарх Неофит и от Светия синод на БПЦ-БП.

На благодарствения молебен участваха цар Симеон Втори, неговата щерка княгиня Калина, с нейния брачен партньор Китин Муньос и с техния наследник, както и представители на царското семейство.
 княгиня Мария Луиза
Сред присъстващите в храма бяха Соломон Паси, Меглена Кунева, Милен Велчев, Станимир Илчев, Николай Василев, Румен Петков, Елена Поптодорова и други.  

Пловдивският митрополит Николай се обърна в словото си към княгиня Мария Луиза от името на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и от Светия синод на БПЦ-БП, с цел да изрази най-искрените благопожелания за рождения й ден. В деня на Вашето рождение в столицата на България - София, са проехтели 21 топовни салюта, хилядното голям брой се е стекло да изрази насладата на целия народ от това, че в царското семейство и в страната ни се е родила рожба, а два дни по-късно Вие се получила и Светото кръщение, кръстена сте от блаженопочившия митрополит Стефан и следващ български екзарх, с тези думи се обърна към княгиня Мария Луиза митрополит Николай. Той акцентира, че княгиня Мария Луиза е била кръстена от предстоятеля на Църквата. Пловдивският митрополит сподели в словото си, че няма да се стопира на перипетиите, които е минала княгиня Мария Луиза през своя живот, само че означи, че това, че дружно със своя брат - Негово Величество цар Симеон Втори, са изгубили татко си, е печално и не трябва да се случва на никое дете. 
 княгиня Мария Луиза
Митрополит Николай означи, че голямата заслуга за българската държавност се показва в това, че княгиня Мария Луиза през всичките тези години на заточение постоянно е била компактно до своя брат. Никога няма да забравим какво Негово Величество направи за Българската православна черква, като оказа помощ да бъде преодолян печалният ерес, съобщи Пловдивският митрополит. 

Той акцентира в словото си, че лелята на Мария Луиза - княгиня Евдокия, сестра на цар Борис Трети, е завещала на княгиня Мария Луиза персоналния си молитвеник, на чиято първа страница е написала: " На Мария Луиза, която приказва с Бога на български език ". 
 княгиня Мария Луиза
Пловдивският митрополит пожела на княгиня Мария Луиза " да има ще доста дълги години - здраве и живот ", само че и да подари на своите деца и внуци също по един български молитвеник.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР