Благодарни сме за подкрепата на канцлера Олаф Шолц България да

...
Благодарни сме за подкрепата на канцлера Олаф Шолц България да
Коментари Харесай

Пеканов: Благодарни сме за подкрепата на Олаф Шолц България да стане член на Шенген

„ Благодарни сме за поддръжката на канцлера Олаф Шолц България да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство, изразена през днешния ден в Прага. Важен знак, че България покрива всички условия и е подготвена да се причисли към Шенген “. Това написа в Туитър служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

„ Европа е нашето бъдеще “, отбелязва той.

„ България, Румъния и Хърватия дават отговор на всички условия да получат пълноправно участие в Шенгенската зона за безвизово пътешестване “, съобщи през вчерашния ден немският канцлер Олаф Шолц в Прага.

„ Шенген е едно от най-големите достижения на Европейски Съюз и ние би трябвало да го пазим и развиваме. Това апропо значи да запълним останалите пропуски “, сподели той в Прага. „ Хърватия, Румъния и България покриват всички механически условия за пълноправно участие. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки “, добави Шолц.

Шенгенското пространство има за цел да разреши на жителите на Европейски Съюз да пътуват през вътрешните граници на страните членки, без да бъдат проверявани или да им се постанова да демонстрират паспортите си. Към момента то включва 27 страни, най-вече от Европейски Съюз.

Досега България не отговаряше на изискванията, с цел да бъде част от фактическото безгранично пространство – т.е. не прилагаше всички „ постижения на правото “ от Шенген или общия набор от шенгенски правила. Примери за такива правила са надзор по сухоземни, морски и въздушни граници, издаване на визи, подкрепяне на полицейското съдействие и отбрана на персоналните данни.

През септември следва нова инспекция страната ни е изпълнила всички процедури, след който е допустимо контролът на вътрешните ни граници да бъде анулиран – изключително откакто държавното управление на Кирил Петков върна държавния надзор над границата на „ Капитан Андреево “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР