Благодарение на успешната приватизация на девенския завод преди двадесет години

...
Благодарение на успешната приватизация на девенския завод преди двадесет години
Коментари Харесай

Откриха инвестиция за 90 млн. лева в ТЕЦ Девен

" Благодарение на сполучливата приватизация на девенския цех преди двадесет години от страна на " Солвей " и " Шишеджам ", през днешния ден предприятието е едно от водещите в интернационален проект. Поддържането на постоянна икономическа и финансова рамка, която да е привлекателна за вложителите, е съществена цел на сегашното българско държавно управление ".
Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на нова апаратура в " Солвей Соди " ЕАД , представена от Министерството на енергетиката.

Инвестицията в размер на 90 млн. лв. е казан на циркулиращ кипящ пласт в Топлоелектрическа централа " Девен " , който е част от предприятието. През този интервал са вложени над 1 милиарда лева в възобновяване на софтуерните процеси, в околната среда и в човешкия капитал, добави тя.

Министър Петкова напомни, че след признатата през 2015-та година смяна в Закона за енергетиката, предприятията от групата на " Солвей " са получили отстъпка от цената на електрическата сила в размер на близо 1 млн. Лв. Това е с помощта на включените в законодателството ни рекомендации за понижаване тежестта за индустриалните консуматори от разноските за сила от възобновими източници.

По думите на министър Петкова стабилността в енергийния бранш е един от главните фактори за устойчивото развиване на химическата промишленост у нас.

Спирос Номикос, общоприет управител на групата " Солвей " за България съобщи, че с помощта на финансовата и икономическа непоклатимост ще има увеличение на потенциала на завода в България. Очаква се и привличане на повече производители на плоско стъкло в България ", акцентира Номикос.

Предприятието в Девня е най-големият содов цех в Европа и най-големият цех за произвеждане на синтетична калцинирана сода на групата " Солвей ". Около 90% от продукцията се изнася, като главните пазари са Балканите, Русия, Средния изток , Средиземноморието, както и Южна Америка, Африка и Азия. В сдружението работят към 600 души. " Солвей Соди " образува към 1% от общия експорт на страната.

По-късно Теменужка Петкова изясни, че бъдещето на плана АЕЦ " Белене " ще се реши, откакто излезе финалният отчет на Българска академия на науките .

Тя напомни, че през години в плана " Белене " са вложени най-малко 3 милиарда лв.. Министърът добави, че откакто Българска академия на науките бъде подготвена с финалния си отчет, той ще бъде показан пред Министерския съвет и Народното събрание.

До края на тази седмица следва още една среща с бизнеса за новия модел за установяване на цените за транспорт и достъп до газопреносната мрежа . С новата цена от 1 октомври " Булгартрансгаз " би трябвало да извърши европейските условия, сподели още Петкова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР