„Благодарение на събраната информация ние може да даваме оценки и

...
„Благодарение на събраната информация ние може да даваме оценки и
Коментари Харесай

Доц. Красен Станчев: Намираме се в типична рецесия

„ Благодарение на събраната информация ние може да даваме оценки и прогнози за държание и развиване на пазара. На база сходна вероятност държавното управление и обособени стопанства ще имат планирана – моментна и дълготрайна картина, която може да им помогне за взимане на решения по браншове и приходи, в това число на макроравнище за някои браншове и на база проверими упования за възобновяване на стопанските системи ". Това съобщи за БНР икономистът доцент доктор Красен Станчев от Софийския университет, ръководител на УС на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

"Това не е типична рецесия. Икономическите рецесии пораждат, когато някой се отхвърля да купува нещо, различен не може да го достави и да го продаде, компаниите стартират да банкрутират, хората остават без работа - това е типична криза. Сега нещата са много разнообразни ", уточни той.

Икономист: Намаляването на ДДС-то ще повлияе позитивно на стопанската система ни

"Това е принуда против човешкия фактор. В тази обстановка единственото, което можеше да помогне от макроикономическа позиция, е да тръгнем от човешкия фактор. Мисля, че всички икономисти имат консенсус по този въпрос. Ние тръгнахме от заетостта и от безработицата. На макрониво логаритъмът е елементарен. Имаме положително предугаждане към този момент. Зависи от икономическите и здравните индикатори ", сподели специалистът.

Според него безработицата най-вероятно ще се удвои. "Това значи, че работните места под риск за тази година са към 1,1 млн. – към 1/3 от популацията ще срещне компликации в приходите. Това се удостоверява от всички социологически изследвания – наши и интернационалните ", съобщи икономистът.

Доц. доктор Красен Станчев счита, че бюджетът ще излезе на минус с към 2,2 милиарда лева "Без да се считат странни политики като основаване на бензиностанции, загуба на доходи от Данък добавена стойност и така нататък, бюджетът ще излезе на минус с към 2,2 милиарда лв., сметнато към днешна дата, а стопанската система – 6,5 милиарда лева по-малко ", зпосочи той.

Това което можеше да стане в България, е релативно просто, сподели още икономстът: "Има 1,5 милиарда лева остатък в бюджета, има към 3 милиарда лева доходи от налози от компаниите, които в последна сметка страдат и могат да бъдат освободени от тези налози – вечно или за избран интервал, има фонд за безработица, който също се финансира от работодателите – тези всичките пари могат умерено да останат в стопанската система. Прави се противоположното на това, което е поуката от историята. При доста известната скица 60:40 това, което се връща към работещите/безработните, е 308 лева Това е два пъти по-малко от минималната работна заплата. Защо би трябвало да се прави това, откакто на работодателите може да се провиснал тези пари, с които те са финансирали фонд безработица, и това, което те дължат на бюджета за избран интервал от време, защото бюджетът на България е с най-високия запас в Европейски Съюз ", стана ясно от думите на доцент доктор Красен Станчев.

Икономист: 10% безработица, в случай че има втора вълна на вируса у нас
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР