Благодарение на новата мярка Патронажна грижа +“ на Оперативна програма

...
Благодарение на новата мярка Патронажна грижа +“ на Оперативна програма
Коментари Харесай

Нова мярка подкрепя над 53 000 души в риск

 Благодарение на новата мярка " Патронажна грижа + “ на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси “ ще можем да подкрепим над 53 000 хора в риск в условия на пандемия. В предходните съставни елементи бяха подкрепени над 35 000 души, което беше повече от предстоящото, само че в този момент предвиждаме да се обзет повече. Това сподели министърът на труда и обществената политика по време на откриването на информативен ден със Сдружението на общините, на който бяха показани изискванията за кандидатстване по мярката и елементи за метода на осъществяването й досега.

Министър Сачева изясни, че новата интервенция е съобразена с противоположната връзка, която е получена от общините и по тази причина има разширение на обсега и улеснение на кандидатстването. " Вече има опция за адаптиране на обществените услуги, делегирани от страната действия, за предварителна защита от заразяване с ковид ".

" Общините ще могат да включат в плановете си действия, свързани с стерилизация на постройките, в които се оферират услугите, тестване на личния състав и потребителите, преграждане на пространства за уединяване на инфектирани консуматори, спомагателни хонорари за личния състав за ексклузивен труд и други “, добави тя.

С мярката се дава опция за даване на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 година в неспособност за самообслужване, хора с увреждания или сложени под карантина поради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на " Патронажна грижа + “ за доставка на храни, медикаменти и артикули от първа нужда, закупени със лични средства, както и за подпомагане за неотложни административни услуги.

Всички общини в страната могат да аплайват по интервенция " Патронажна грижа + “ до 31 май 2021 година Бюджетът на процедурата е 85 млн. лева, а плановете ще се извършват до 30 юни 2023 година За всяка община има избран планиран оптимален размер на безвъзмездната финансова помощ, който е съгласуван с прогнозния брой нуждаещи се, които имат потребност от услугите, и обществените услуги в съответната община.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР