Благодарение на Младежкия дом през последните години пазарджиклии научиха много

...
Благодарение на Младежкия дом през последните години пазарджиклии научиха много
Коментари Харесай

Храната сплотява българи и чужденци в Пазарджик и Пловдив

Благодарение на Младежкия дом през последните години пазарджиклии научиха доста забавни обстоятелства за кухнята и нравите на разнообразни националности. Не единствено научиха, а и дегустираха. Идеята за поддръжка на интеграцията на всички новодошли в българското общество е на организацията Мулти култи колектив, към която се причислиха шефът на Младежкия дом Инна Церовска и Дани Коцева. Под марката Мулти култи колектив предстоят още забавни и дообогатени събития, част от артистичната стратегия на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Младежкият дом, дружно със „ Съюз за без значение креативно другарство ”, изготвиха и завоюваха до момента два плана, с които се причислява към програмата. Вторият - Мулти култи китчън, ще се осъществя точно върху концепцията за сплотяването на българи и представители на другите етноси и общности посредством храната и културата.

Емоцията да сме дружно

Колегите от Пловдив 2019 са компактно зад всички хрумвания, които им предложихме. „ ЗАЕДНО ” - това е най-емоционалната част от нашия план. Заедно сме с мотото на Пловдив 2019, дружно сме с сътрудниците от програмата, и дружно сме с всички тези, които живеят в Пловдив и в Пазарджик, сподели Инна Церовска. Защото планът е ориентиран към културата на всички равнища - като стартираме от нашата принадлежност като разнообразни националности, които живеят в двата града и преминем през всички прочувствени наши истории, и достигнем до храната, която консумираме и всеки по какъвто метод е донесъл в градовете своята просвета. Не единствено в храненето, само че и в изкуството, в метода, по който се държим, метода, по който постановяваме нравите и традициите на всеки народ.

Това са два мултикултурни града, в тях живеят арменци, евреи, турци, сирийци. За мое голямо наслаждение, се оказа, че в Пазарджик има много огромна италианска общественост, на която ще обърнем внимание. В Пловдив също има доста забавни неща - хора от смесени бракове, към които ще се обърнем и ще създадем извънредно забавни събития. Всички те ще са в звук на другарство, добра храна и носталгични до някаква степен за някои от общностите мемоари за техните фамилии, добави шефът на Младежкия дом.

Има и насъбран опит

Инна Церовска напомня, че зад този техен план стои доста добър техен опит, защото тя, дружно с Дани Коцева, са представители на по европейски основаната  организация Мулти култи колектив, която поставя началото на мулти култи храната и срещите с разнообразни етноси. Те към този момент са правили планове в Пловдив и Пазарджик и имат опит.

В Пазарджик нещата ще стартират да се случват напълно скоро - на 24 март, като началото ще се сложи с арменската кухня. Според Церовска изборът не е инцидентен. Заслуга за това имат известният в регионалния град бизнесмен Нишан Бъздигян и неговата брачна половинка. Те са приели концепцията и ще са домакини на първата среща.

Арменската общественост в града по никакъв начин не е дребна и считам, че те заслужават да бъдат първи в представянето. За да случиш едно такова нещо, е огромна отговорност и се надявам, че в случай че фактически дойдат толкоз хора, колкото предвиждат те, на това събитие, ще бъде извънредно наслаждение. По принцип хората се тормозят да се демонстрират, а тъкмо тази общественост има потребност да бъде показана и по тази причина ние започваме от нея, счита Инна Церовска.

Тя има доста забавна история за първите думички, които е научила от арменката, нейна съседка. Все си мислела, че я пита „ Какво правиш, Ина ”, а се оказало, че пита по какъв начин е.

Добрите провокации

Спомените доста избледняват, когато срещнеш такива забавни хора, а не ги записваш. Те ще останат с помощта на писаното слово, което потегля по електронните медии и стига доста бързо до хората, които имат потребност от разказаната история. На пръв взор историята може да бъде простичка и тривиална, само че за тези, които по някакъв метод са тук-там, където не са се допирали до забавни хора, внезапно прочитат една такава история, е значимо. Интересното е да може да провокираш индивида посредством историята. По този метод ние, ставайки част от едно голямо европейско семейство, ще разкажем за хора, които никой не се е сетил да им обърне внимание, както и на скъпите неща, които те основават в живота си. Това ще са истории за хората, които са на ръба да изчезнат от нашия свят, само че ние би трябвало да ги осезаем в последния момент и да разкажем за тях и то по метод, по който да остане. За мен тази частица от плановете ни  - „ да разкажем ”, е най-трайната диря, която ще остане - за Младежкия дом, за сдружението, шанса, който ни е дал Пловдив 2019, споделя за прочувствените си чувства шефът.

Другата страна в плана - хората от програмата „ Пловдив 2019 - Европейска столица на културата ” се показват от Ренета Георгиева. По думите пазарджишкият план е един от най-вкусните, който напълно се вписва в мотото „ ЗАЕДНО ”.

За мен е доста скъпо, че Мулти култи китчън е част от нашата стратегия, тъй като това кръстосване на разнообразни култури, етноси, нрави и обичаи, които донася всеки един със себе си, е нещо доста забавно. От друга страна, напълно преобръщането на това, че чужденецът, мигрантът става хазаин, другата просвета, която обитава тук, става хазаин, предпоставя за една доста приятна атмосфера.

На една маса

Наистина храната сплотява, тя подготвя за едно по-позитивно отношение един към различен. В такава атмосфера човек, общувайки с другата етнокултура и етнос, се среща с цялата история на съответната страна, е безапелационна Ренета. На едно такова събитие преди време тя се срещнала с иранската просвета, за която допреди това съвсем нямала знания. Срещата в един доста прелестен диалог с чужденци, запознаването с тяхната храна, историите, които описват, било доста потребно. Всички хора на събитието се почуствали дружно, отпуснали се, общували и това е доста скъпо.

Едно проучване демонстрира, че хората в действителност не помнят съответното пространство, само че дълго време по-късно си спомнят страстта, която им е донесла срещата с хората, разказите, историите, които по този план ще се случват и в двата града - Пловдив и Пазарджик, добавя Ренета Георгиева.

Дани Коцева от Сдружение „ Съюз за без значение креативно другарство ” пък разкрива още от това, което ще се случи по плана. Наистина акцентът е мулти култи китчън, само че той е съпроводен със съпътстващи събития. Ще има по една детска работилница в Пазарджик и Пловдив, на която ще имат дружно друг достъп посредством занаяти или кухня и децата ще могат да създават неща от другите националности из целия свят. Очаква се съдействие от доброволците от пазарджишкото съдружие „ Фокус ”, които са разнообразни страни в Европа. Работи се и с доброволци от Пловдив, с които ще се реализират тези неща.

Картата на събитията

Съпътстващо събитие е и мулти култи картата. В нея към този момент са добавени един италиански ресторант в Пазарджишко и индийски ресторант в Пловдив. Сега тя ще се дообогатява. Идеята не е просто да се картографират някакви места, а да се опишат историите на готвачите чужденци, а и на притежателите, които са решили да допринесат за стопанската система на страната по някакъв метод.

Инициативата Мулти култи карта представлява хартиена и онлайн карта, на която са картографирани автентични чуждестранни заведения за хранене, магазини, пекарни, сладкарници от над 20 държави от целия свят. Всички задгранични собственици/главни готвачи на заведенията в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пазарджик споделят късче от своята персонална история, разказват за обичаните ястия от детството си, признават кое харесват в България и кое им липсва от родината и по този начин ни стават близки.

Последната съпътстваща част на плана Мулти култи китчън ще бъде запознаване посредством истории - писмени, подкастове или видео, на забавни хора от задграничните общности в Пазарджик и Пловдив. Те постоянно имат какво да опишат, както всеки един човек, в действителност.

Стартът е на 24 март

Неформалните срещи носят огромна емоционалност, доближаваме се една стъпка и посредством храната като съединителен детайл на културите, а и посредством неформалността на разказите и срещите, добавя Дани Коцева.

И още един път припомня, че първата среща по плана Мулти култи китчън е единствено след дни - на 24 март в Арменския културен клуб в Пазарджик. На нея някои ще си напомнят вкусната част от арменската кухня, други занапред ще се срещнат с нея, а всички дружно ще се допрян до достоверната просвета на арменците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР